eur:
394.59
usd:
354.59
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Sólyom a félelemkeltés és a félelemmel való manipuláció ellen

Budapesten letette az esküt a Magyar Gárda 55 tagja, az eseménnyel egyidőben a főváros több pontján tatottak tiltakozó megmozdulásokat. Fegyelmi eljárást indított Gergényi Péter korábbi budapesti rendőrfőkapitány ellen az ORFK. A Fidesz szerint sürgősen újra kell gondolni a közoktatás finanszírozását. A nap legfontosabb hírei augusztus 25-én, szombaton.

Tiltakozások kísérték a Magyar Gárda megalakulását

Letette az esküt a Magyar Gárda 55 tagja a budapesti Szent György téren. Az okleveleket Für Lajos volt honvédelmi miniszter adta át az új tagoknak.

A rendezvényen felszólalt Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője is. Az új mozgalom zászlaját felszentelte a katolikus, a református és az evangélikus egyház egy-egy képviselője.

Az eseménnyel egyidőben a főváros több pontján tatottak tiltakozó megmozdulásokat civil szervezetek.

Előzőleg az MSZP arra kérte az államfőt, hogy nyilvánosan fejtse ki álláspontját a Magyar Gárdáról, mert véleménye sokak számára hozna megnyugvást.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője erre reagálva azt mondta: Sólyom László elítéli a félelemkeltésre alkalmas rendezvényeket, és a félelemmel való manipulációt is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Pécsett arról beszélt, hogy a Magyar Gárda jelképrendszere sokban emlékeztet a fasizmus szimbolikájára, és a mozgalom megalakulása ellentétes az európai demokratikus hagyományokkal.

A Fidesz felszólította a Magyar Gárdát, hogy tartsa be a törvényeket, és ne engedjen teret a hátrányos megkülönböztetésnek. Az SZDSZ elítélte a Magyar Gárda létrehozását, az MDF pedig korábban úgy vélte: az új mozgalom célja a békeszerető többség megfélemlítése.

Fegyelmi eljárás Gergényi ellen


Fegyelmi eljárás indult a korábbi budapesti rendőrfőkapitány ellen, mert egy vizsgálat hiányosságot állapított meg a BRFK néhány korábban megkötött szerződésével összefüggésben.

Az országos rendőrfőkapitány helyettese elmondta: a döntésről értesítették Gergényi Pétert. Szabadfi Árpád azt nem árulta el, milyen szerződésekben talált hiányosságot a vizsgálat, csak annyit mondott, hogy az ellenőrzés az új főkapitány kinevezése után indult.

Gyurcsány Pécsett tárgyalt


A Dél-Dunántúli fejlesztési programokról tárgyalt Pécsett a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv 15 programja közül 14-et már jóváhagyott az Európai Unió.

A kormányfő úgy véli: a források hatékony felhasználásával - egyebek mellett - megújulhatnak az iskolák, új klinikai és járóbeteg-ellátó központok épülhetnek és teljessé válhat az autópálya-hálózat.

A Fidesz a közoktatás finanszírozásáról

A Fidesz szerint sürgősen újra kell gondolni a közoktatás finanszírozását. Sió László, az ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője azt mondta: 30 milliárd forintot vont el a kormány az óvodákat, iskolákat fenntartó önkormányzatoktól.

Az oktatási tárca szerint az iskolafenntartók ugyanannyi pénzt fordíthatnak az oktatás megszervezésére, mint korábban. A minisztérium közleményében úgy fogalmaz: Sió László félrevezeti a közvéleményt.Ételmérgezés Kiskundorozsmán

Három gyermeket és egy felnőttet vittek kórházba ételmérgezés gyanújával a Csongrád megyei Kiskundorozsmáról. Az ÁNTSZ Dél-Alföldi regionális Igazgatóságának járványügyi osztályvezetője elmondta: a megbetegedéseket a gyanú szerint az egyik étteremben készült ebéd okozhatta, amelyből 163 adagot szállítottak ki a településen.

Tombácz Zsuzsanna hangsúlyozta: az étterem működését felfüggesztették.

Megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján

A korai szőlőfajták szedésével megkezdődött a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken. A hegyközségi tanács elnöke elmondta: a megszokottnál kevesebb, de jobb minőségű szőlőre számítanak.

Marcinkó Ferenc közölte: emiatt emelkednek a felváráslási árak; a korai fajták közül a muskotályosért akár 20-30 százalékkal többet kaphatnak a termelők.

Új misézőhelyeket szenteltek fel

Három új misézőhellyel gazdagodott a Magyar Katolikus Egyház. Gödöllőn és Kazincbarcikán új templomot, míg Mátramindszenten kápolnát szenteltek fel.

Szerdahelyi Csongor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodájának vezetője az lnfoRádióban elmondta: a gödöllői új templom mellett új közösségi házat és plébániát is átadtak, Mátramindszenten pedig egy úgynevezett barakk-kápolnát szenteltek az egykori recski internáló tábor áldozatai emlékére.

Magyar nyelvű misét mutattak be az osztrák főváros egyik jelképének számító Szent István dómban az államalapító magyar királyra emlékezve. Az eseményt a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközösség szervezte. A szertartás után - a hagyományoknak megfelelően - búcsút rendeztek a bécsi Szent István dóm melletti téren.

Athén határában az erőtűz


Görögországban már Athén külvárosát is fenyegetik az erdőtüzek, a hatóságok lezárták a nemzetközi repülőteret a fővárossal összekötő autópályát. A Peloponnészosz-félszigeten már 46-en haltak meg az erdőtüzekben.

A görög kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett ki, és az Európai Uniótól kért segítséget. Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője közölte: tudomásuk szerint nincs magyar állampolgár az áldozatok között.

Hatalmas erdőtűz pusztít az olaszországi Szicília szigetén is. A Palermo közelében lévő, katedrálisáról híres Monreale környékén öt napja tombolnak a lángok.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×