eur:
394.59
usd:
354.59
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Az egyházak tudta nélkül szentelték fel a Magyar Gárda zászlaját

Az egyházak tudta nélkül szentelte fel a Magyar Gárda zászlaját az avatón megjelent katolikus pap és a református lelkész - közölték a katolikus és református egyház képviselői. A lobogót Dévényi Ferenc katolikus pap, Bálintné Varsányi Vilma evangélikus lelkész, valamint Csuka Tamás református lelkész szentelte fel.

Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára elmondta: Dévényi Ferenc nem kért engedélyt az egyháztól és nem is lett delegálva.

"Az, hogy a katolikus egyházhoz tartozik, az még nem jelenti, hogy az egyházat képviselte" - mondta a titkár.

AMagyar Katolikus Püspöki Konferencia nem foglalkozott a Magyar Gárda megalakulásának kérdésével. Megítélni csak akkor tudná a szervezetet, ha pontosan tudná, hogy milyen programra esküdött fel az egyesület, de gyűlöletet egy papnak sem szabad támogatnia - tette hozzá Német László.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége - közleménye szerint - a hírekből értesült arról, hogy a Magyar Gárda 56 tagjának avatásán a történelmi egyházak képviselői megáldották a Magyar Gárda zászlaját.

"A Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata Elnökségének tudta vagy beleegyezése nélkül az MRE nevében senki nem járhat el. Hivatalosan senki sem kereste meg egyházunkat ettől a szervezettől, így értelemszerűen a református egyházat hivatalosan senki nem képviselhette ezen a rendezvényen" - olvasható a közleményben.

Közleménye szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége is a híradásokból értesült arról, hogy az egyház egyik lelkésze megáldotta a Magyar Gárda zászlaját, amit lelkiismerete szerint, saját felelősségére, minden megelőző egyeztetés nélkül tett.

"Meggyőződésünk, hogy a hazánk közéletében tapasztalható visszásságok csak úgy orvosolhatók, ha a demokrácia alapértékeiben konszenzus alakul ki. Minden olyan szervezetet és tevékenységet, mely nem a demokratikus rend és törvényesség mindenkire vonatkozó érvényesülését erősíti, határozottan elutasítunk" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×