eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Rosszul járnak a vevők, ha nincs pótalkatrész

Rosszul járnak a fogyasztók azzal, hogy nincs előírás a tartós fogyasztási cikkek kötelező alkatrészellátására vonatkozóan - állítja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Jelenleg ugyanis, ha a vásárlást követő harmadik év után hibásodik meg a termék, előfordulhat, hogy nem tudják kicserélni a tönkrement alkatrészt.

Jelenleg nincs arra szabály, hogy a gyártóknak hány évig kell biztosítaniuk a tartós fogyasztási cikkek alkatrészellátását, illetve a javítószolgálatot, a vonatkozó jogszabályt ugyanis 2003-ban hatályon kívül helyezték - mondta az InfoRádiónak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének jogásza.

Krajcsák Szilvia hozzátette: a vásárlást követő három éven belül a fogyasztó jótállási vagy szavatossági igényt érvényesíthet, ha azonban a három év letelte után hibásodik meg a termék, lehetséges, hogy a szerelő nem tudja megjavítani a készüléket, mert nincsen hozzá alkatrész.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége akkor jelezte a problémát a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, amikor az üzletek működési rendjéről szóló jogszabály előkészítése folyt. A szervezet szerint ez megfelelő alkalom lett volna a joghézag megszüntetésére, a tárcánál azonban úgy vélik, hogy ez egy ilyen beavatkozás sértené a vállalkozás szabadságát - közölte a jogász.

A minisztériumnál - mondta Krajcsák Szilvia - hozzátették, hogy ez a fogyasztók számára sem lenne előnyös, mivel az alkatrészellátás biztosításával járó plusz terheket a cégek beépítenék a termékek árába.Van, hogy nem éri meg

Volt már példa arra, hogy egy-egy készülékhez a szerelő nem talált pótalkatrészt, de - főleg a nagyobb értékű berendezések esetében - nem jellemző - mondta az InfoRádió által megkérdezett egyik budapesti háztartásigép-szervíz vezetője.

Zsigri Péter szerint a nagyobb cégektől akár nyolc-tíz éven át is be lehet szerezni pótalkatrészt a termékeikhez, megemlítette azonban, hogy a manapság vásárolt készülékeket ritkán tartják meg ennyi időnél tovább.

Az szervízvezető közölte: a most tizenegy-tizenkét éves gépek alkatrészeit is be lehet szerezni a külső, burkolati elemek kivételével, amelyek a dizájn módosítása miatt folyamatosan változnak, ezek azonban ritkábban mennek tönkre.

Volt már példa arra, hogy egy javítást nem tudtak elvégezni a szervízben, de általában megoldható a probléma - fűzte hozzá a szakember.

Zsigri Péter elmondta: előfordul, hogy a gyártó olyan magas árat szab a pótalkatrészeknek, hogy a fogyasztónak nem éri meg megjavíttatni az elromlott készüléket.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×