eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Harminc millióba kerül augusztus 20. biztosítása - a nap legfontosabb hírei

A fővárosban közel kétezer rendőr teljesít majd szolgálatot az ünnepek alatt. Az országos rendőrfőkapitány helyettese elmondta: az akció teljes költségét 30 millió forintra becsülik.

Jelentős csökkenéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe; a BUX 1.123 pontot veszített értékéből és a kereskedés végén 25.895 ponton állt. A szerdai záró értékhez képest ez 4,16 százalékos visszaesés. A részvénypiac forgalma megközelítette a 76 milliárd forintot. A vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb veszteséget az OTP könyvelhette el főként a jelzáloghitel-piaci pánik miatt. Közben tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon. Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az amerikai hitelpiac kedvezőtlen hírei főként a pénzügyi szektort érintették, ezért csökkent a befektetők kockázatvállalása és részben ez okozza a forintgyengülést is.

Új áfa-törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium, de semmilyen adó mértéke nem változik - közölte a tárca vezetője. Veres János elmondta: alapvetően eljárási és elszámolási egységesítést tartalmaz majd a módosítás annak érdekében, hogy minél kevésbé tudjanak visszaélni az áfa-szabályokkal. Közben Tátrai Miklós, a minisztérium államtitkára arról számolt be, hogy adócsökkentésre 2009-től, az adórendszer átalakítása keretében lesz lehetőség, de akkor is csak a feketegazdaság visszaszorítása révén keletkező adótöbblet erejéig. Korábban a pénzügyi tárca arról számolt be, hogy a tervezettnél négy és fél milliárd forinttal kisebb többlettel zárt júliusban az államháztartás. A minisztérium 95,1 milliárd forint önkormányzatok nélküli pénzforgalmi többletet várt, de ebből csak 90,6 milliárd valósult meg.

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az egészségbiztosítás átalakításáról szóló részletes stratégiai programját. Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: az MSZP frakcióvezetőjének nyilatkozatából az derült ki, hogy nem is készültek el a részletes szakanyagok, hatástanulmányok, és ha ez így van, akkor az azt jelenti, hogy a kormány el akarja kerülni a társadalmi vitát és a szakmai egyeztetést. Közben Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke úgy nyilatkozott: sem szakmai, sem gazdasági szempontból nem indokolt a több-biztosítós rendszer bevezetése. A szakember az InfoRádióban azt mondta: az állam számára is költségesebb lesz a modell, és a betegek kockázatai is növekednek.

A fővárosban 1.500 budapesti rendőr, a rendészeti biztonsági szolgálat 350 tagja, valamint több Komárom-Esztergom és Pest megyei rendőr teljesít majd szolgálatot az ünnepek alatt. Az országos rendőrfőkapitány helyettese elmondta: az akció teljes költségét 30 millió forintra becsülik. Szabadfi Árpád közölte: az augusztus 20-ai programok idejére lezárják a rakpart azon részeit, ahonnan nem, vagy csak nehezen menekíthetők ki az emberek, és az idén hajózási tilalom lesz érvényben a tűzijáték alatt, így nem nézhető vízi járművekből a program.

Komolytalannak tartja a BKV vezetésének, a második félévre szóló béremelési ajánlatát a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. Nemes Gábor, a cég dolgozóinak kétharmadát, több mint 8 ezer embert képviselő szervezet ügyvezető alelnöke elmondta: ha holnap délelőtt 10 óráig nem kapnak érdemi javaslatot, akkor sztrájkot hirdetnek. Tóth Gábor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese korábban azt közölte: a 15 ezer forintos béremelési ajánlat mellett a szakszervezetekkel együtt kidolgoznának egy olyan bérbesorolási rendszert, amely csökkenti az alkalmazottak fizetése közötti különbséget.

Október végéig várja az ötleteket a kabinet a kormányzati negyed elnevezésére - mondta az InfoRádióban a project kommunikációs vezetője. Láng Balázs hozzátette: az ötleteket postán, illetve e-mailben lehet eljuttatni a Kormányzati Negyed Projektirodához. A kabinet elképzelései szerint a pályázatoknak a zöld gondolatot és a polgárbarát szolgáltató államot is jelképezniük kell.

Nyolcvan tonna, bizonytalan eredetű és szabálytalanul tárolt húst találtak az ellenőrök egy vecsési hűtőházban. Helik Ferenc, a Fővárosi és Pest megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság helyettes vezetője az InfoRádióban elmondta: az árut - a feltételezések szerint - nem kiskereskedelmi forgalomba, hanem ipari feldolgozásra szánták.

Peruban a legutóbbi információk szerint legalább 350 halálos áldozata van a szerda esti földrengésnek; a sérültek száma meghaladja az 1300-at. Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövet az InfoRádióban azt mondta: nem tud magyar áldozatokról. Alan García Perez perui elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki a térségben. A Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földmozgás epicentruma a fővárostól, Limától 145 kilométerre volt, 40 kilométer mélységben.

Irakban félezerre emelkedett a jazidi vallási kisebbség ellen elkövetett merényletsorozat áldozatainak száma. A Moszul környéki településeken négy öngyilkos merényletet hajtottak végre robbanóanyaggal megrakott szemeteskocsikkal kedden. A pusztítás olyan erejű volt, hogy az egyik faluban a detonáció mindent letarolt egy egy négyzetkilométeres területen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×