eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Hamarosan a jó adósokat is nyilvántarthatják

A bankok közti verseny nagyon éles, ugyanakkor nagyon korlátozott - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Farkas István hozzátette: a közeljövőben létrejöhet egy teljes körű adóslista.

Az elégedett fogyasztó stabilizáló tényező a piacon, ha azonban úgy érzi, hogy átverik, kiveszi, vagy be sem teszi a pénzét a bankba, nem bízik majd a pénzintézetekben. A rendszer stabilitásának szempontjából fontos, hogy a fogyasztó ne legyen kiszolgáltatott - mondta az InfoRádióban a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke.

Farkas István hozzátette: több javaslat született már a rendszer módosítására, ilyen például a verseny erősítése, mert, bár bizonyos szolgáltatások terén igen éles küzdelem folyik az ügyfelekért, az alapszolgáltatásoknál ez kevésbé jellemző, pedig a verseny eredménye boldogabbá teszi a fogyasztókat.

A PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke úgy véli: a verseny egyszerre nagyon éles és nagyon korlátozott. Az ügyfelek hitelfelvétel szempontjából rengeteg pénzintézet közül válogathatnak, az azonban igen ritka, hogy egy fogyasztó, ha elégedetlen egy bank szolgáltatásaival, másikat keres.

Teljes körű nyilvántartás

A negatív adóslistából pontosan lehet tudni, hogy ki a rossz adós, de ebből nem következik, hogy aki nem szerepel ebben a jegyzékben, az jó adós lenne - mondta Farkas István.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársa hozzáfűzte: a bankrendszer és a hitelezés biztonságának szempontjából fontos lenne, hogy létrejöjjön egy teljes körű adóslista.

Ebben a nyilvántartásban nem minősítenék a hitelt felvevőket, a célja az lenne, hogy a rendszernek legyen információja a potenciális és a tényleges adósokról is - közölte Farkas István.

Hozzátette: a nyilvántartás felépítését a PSZÁF és a bankrendszer is támogatja - ez utóbbinak érdeke, hogy potenciális adósokat szerezzen -, és előbb-utóbb lehet is belőle valami.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×