eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Le a plakátokkal - nem tudhatják a betegek, kinek köszönhetik a vizitdíjat

A Magyar Kórházszövetség szerint megengedhetetlen, hogy politikai tárgyú plakátok, fotók kapjanak helyet a kórházakban. A szervezet elnöke úgy véli: a kórházak alapvető küldetésével ellentétes a megosztó, ellátottakat befolyásoló képek, írások kiragasztása. A vita a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházakban a vizitdíj-automatákra ragasztott kormánypárti politikusok képei miatt tört ki.

"A gyógyító intézmények alapvető céljával ellentétes minden olyan megnyilvánulás, tevékenység, amely elvonja a figyelmet a gyógyításról, és megosztó hatású" - így hangzik a Magyar Kórházszövetség állásfoglalása, amelyet a vizitdíj-automatákra kihelyezett fotók kapcsán adtak ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, Ódor Ferenc korábban levélben kérte a megyei kórházakat arra, hogy helyezzék ki a vizitdíj-automatákra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Molnár Lajos, az egészségügyi tárca korábbi vezetője képét, hogy az emberek lássák: nekik köszönhetik a vizitdíj bevezetését.

Hogy tudják, ki miatt van

A közgyűlés elnöke korábban azzal indokolta a felszólítást, hogy a vizitdíj-rendelet bevezetése akadályozza a jó orvos-beteg kapcsolatot.

Ódor Ferenc szerint a betegek a kórházi dolgozókat okolják az intézkedésért, és rajtuk töltik ki a mérgüket.

Az ellenzéki politikus úgy véli: a fotók alkalmasak arra, hogy gátat szabjanak a szemrehányásoknak.Elfogadhatatlan

A Magyar Kórházszövetség elnöke hangsúlyozta: a borsodihoz hasonló véleménynyilvánítás megengedhetetlen a kórházakban.

"Mi is tiltakoztunk a vizitdíj ellen, ennek dacára a kormány elfogadta, tehát a jogszabályt be kell tartanunk. Ha valakinek ez nem tetszik, annak van más színtere, hogy ennek hangot adjon" - jelentette ki Varga Ferenc.

A kórházszövetség elnöke hozzátette: a legtöbb kórház szabályzata egyébként is tiltja a gyógyítással nem összefüggő reklámok, plakátok kihelyezését az intézményekben.

A kórház nem küzdőtér

A kormányszóvivő - a történtekre reagálva - korábban úgy fogalmazott: a kórház nem szolgálhat a politikai csatározások színhelyéül.

Az SZDSZ szerint Ódor Ferenc tudatlanságból, vagy politikai rosszindulatból félretájékoztatja a betegeket, politikai csatatérré változtatva a közintézményéket, a kórházakat.

Közben - mintegy válaszként - az SZDSZ Új Generációja több tucat Orbán Viktor és Mikola István fényképével ellátott borítékot adott postára a Borsodi megyei közgyűlés Fideszes elnökének, "hogy a betegek tudják, kiknek köszönhetik a hálapénzt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×