eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Megint nem történik semmi a Déli pályaudvarral?

A tavalyi választási kampányban ugyan megígérték, de egyelőre nincs napirenden a Déli pályaudvar felújítása. Tervekben és álmokban nem volt hiány, de tényleges lépések a közeljövőben sem várhatóak.

A Déli pályaudvar nagyszabású, többéves átalakítását és felújítását hirdették azok a terveket bemutató plakátok, amelyekkel a tavalyi választási kampányok idején szabályosan betakarták az I. és a XII. kerület határán álló épület homlokzatát.

Ebben a körzetben Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter egyéni képviselőjelöltként is megmérette magát - sikertelenül.

Lefedik-e?

A Fővárosi Tervtanács neves építészekből álló zsűrije tavaly július elején vitatta meg a Déli pályaudvar átalakításának elvi engedélyezési tervét. Többszintes bevásárlóközpontot, irodákat és sínbefedéseket álmodtak oda.

Krikovszky Péter építész akkor az InfoRádiónak azt mondta: az engedély alapján derül ki, miképpen lehet majd beépíteni a területet.

A tervező szerint a sínek lefedésével a Márvány utcai híd és a Magyar jakobinusok tere között 150 ezer négyzetméter, a híd és a Hegyalja út között pedig 80-100 ezer négyzetméter terület alakítható ki.

Befektetőket keresnek


A MÁV legutóbbi koncepciója szerint a Déliben lenne a környék elővárosi vasútjainak végállomása - tette hozzá Krikovszky Péter.

Ezzel akár két-háromszorosára is nőhet a pályaudvar forgalma. A MÁV ugyanis szeretné elkezdeni a pályaudvar felújítását, és a forrás előteremtéséhez befektetőket keres.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy az időközben MÁV-Startra és MÁV Cargóra osztott vasúttársaságnál jelenleg nincs napirenden a kérdés.
Nagyszabású tervek

Évekkel ezelőtt az az elképzelés is hamvába holt, amely a szinte teljesen leromlott állapotban lévő Kelenföldi pályaudvarra "költöztette" volna át a Délit.

A tervező tavaly arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy a harmincas években felvetődött a Déli vágányainak lefedése, de azt a mérnökök nagyon problematikusnak találták.

Úgy tűnik, hogy a sokszor az átalakítások legfőbb forrásának nevezett európai uniós támogatások sem fognak ide koncentrálódni, így a következő években legfeljebb a gyakran életveszélyessé váló márványlapok vagy a mennyezet leesését, a lépcsők toldozását-foltozását lehet csak látni a Várhegy mellett.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×