eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Egyre több lesz a fogyasztóvédelmi ellenőr

Szeptembertől nyilvánosságra kerül azoknak a cégeknek a neve, amelyek megkárosították a fogyasztókat, és a felügyelet ezért egymillió forintnál nagyobb büntetést rótt ki rájuk - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője. Kathi Attila hozzátette: ősztől egységes szervezeti rendszerben működik a fogyasztóvédelem.

Egy jogszabály értelmében szeptembertől az Országos Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek nyilvánosságra kell hoznia a jogerős határozatait azokban az esetekben, ha egymillió forintnál nagyobb összegű bírságot szabott ki vagy, ha ismételt jogsértést tárt fel - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Kathi Attila közölte: továbbra is nyilvánosságra hozzák majd a veszélyes, letiltott termékek listáját is.

A fogyasztóvédelmi főfelügyelőség a továbbiakban olyan eljárásokat is nyilvánossá tesz majd, amelyekben a fogyasztók széles körét vagy a fogyasztói érdekeket közvetlenül érintő ügyeket jogszabálysértésnek minősíti - jelentette ki Kathi Attila.

A szóvivő hozzátette: ilyen lehet a vásárlók megkárosítása, a nyugtaadási fegyelem megszegése, vagy azok az esetek, amikor a 18 éven aluliakat dohánytermékekkel vagy szeszesitallal szolgálják ki.

Egységes rendszer

Õsszel egységesítik a fogyasztóvédelmi hatóságokat Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság néven: ősztől a regionális szervezetek is a főfelügyelőség irányítása alá tartoznak, így hatékonyabb lesz az ellenőrzés - mondta Kathi Attila.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársa hozzáfűzte: a fogyasztóvédelmi tanácsadó irodai rendszer és a Fogyasztóvédelmi Tanács - a jogalkotást és jogalkalmazást segítő fórum - kialakítása hosszabb időt vesz igénybe.

Egy kormányhatározat értelmében 2009-ig növelni kell a felügyelőségek ellenőrző apparátusának létszámát. Idén tíz százalékkal, jövőre mintegy 150 fővel többen dolgoznak majd a fogyasztóvédelemben - közölte a szervezet szóvivője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×