eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Az aszály miatt csökkenhet egyes alapanyagok áfája?

Rendkívüli intézkedéseket hoz a kormány, ha az élelmiszerek ára a szokatlan időjárás miatt több mint 20 százalékkal emelkedne - jelentette be a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József az állami beavatkozás lehetséges formájának nevezte az áfa csökkentését bizonyos alapanyagoknál.

Az agrártárca vezetője úgy vélte: az aszály miatt kialakult rendkívüli helyzet után elkerülhetetlennek látszik az élelmiszerek átlagos 15-20 százalékos drágulása.

Gráf József megismételte: a magyar állattartókat takarmányvásárlási hitellel kívánják segíteni, emellett tárolási költségtérítést is biztosítanának.

A miniszter hangsúlyozta: szeretnék az országban tartani a még magyar raktárakban lévő mintegy 1,2 tonnás intervenciós kukoricakészletet, de elképzelhetőnek nevezte, hogy takarmányhiány esetén az állam 5-600 ezer tonna gabonát venne külföldön.

Gráf József az InfoRádióban elmondta: az agrárkormányzat az Európai Bizottság elnökének közbenjárását kérte, hogy találjon megoldást a Magyarországon lévő 1,2 tonna intervenciós kukorica minél nagyobb részének itthon tartására. Az aszály miatt a betakarított kukorica mennyisége fele a tavalyinak.

A Magosz igazgatója az InfoRádióban kommunikációs fogásnak nevezte azt, hogy a földművelésügyi tárca és a kormányfő az Európai Biztottság elnökénél kéri az intervenciós gabona itthon tartását. Budai Gyula szerint a megkeresést már másfél hónapja megtehették volna.

Közben az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke azonnali intézkedést sürgetett a gabonakészletek zárolására.

Font Sándor úgy fogalmazott: a kormány nyerészkedni próbál a termény eladásával, miután az intervenciós készleteket 100 euróért vásárolta meg a gazdáktól és most 150 euróért akarja eladni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×