eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Aki megépítheti a kormányzati negyedet: "Hatféle módon alkalmazzuk a zöld színt"

A Janesch Péter és Kengo Kuma által vezetett magyar-japán tervezőcsoport nyert a kormányzati negyed tervpályázatán. Mint az eredményhirdetésen elhangzott, a zsűri azért döntött a tervük mellett, mert a kormányzati épületkomplexumot egy zöld, egyszerű és energiatakarékos koncepció szerint képzelték el.

Janesch Péter, a 33 tagú tervezőcsoport vezetője elmondta, hogy a zöld koncepció lényege a fenntartható, autonóm ház olyan technikai megoldásokkal, mint például a hőszivattyú.

"Ennek két része van: egy külső, hiszen a házon hatféle módon alkalmazzuk a zöld színt. Zöld a homlokzat, zöld a tető, zöldek a kertek, zöldek a vasúttól elválasztó részek - és még vannak díszítő jellegű zöldek is. A másik része a funkció, amit nem zöld háznak hívnak, hanem fenntartható vagy autonóm háznak. Ez a gépészetre és a teljes működésre vonatkozik. Előbbi hőszivattyúval működik, a hőveszteséget a minimumra próbáltuk szorítani" - mondta el a tervezőcsoport vezetője.

Janesch Péter közölte: a japán csoport kereste meg őket, mert csak magyar céggel közösen lehetett indulni. A japánok a 2. és a 3. szakaszt tervezték, a magyar építészek pedig az elsőt.

"Három fázisra bontottuk a megvalósítást. Az első fázis a vasúttal még nem tesz semmit, mert a kormányzati negyed területét úgy jelölték ki, hogy ne kelljen a vasúthoz hozzányúlni, hiszen ezt ilyen rövid határidő alatt nem lehet megoldani. A beruházás első ütemének 2009-re kell befejeződnie, ez a 11 minisztériumnak helyt adó épületet jelenti" - fogalmazott az építész.

Janesch Péter végül az InfoRádiónak elmondta, hogy a városrendezést jelentő második szakaszt attól tették függővé, hogy elfogadják-e a tervük harmadik részét. Ez utóbbi lényegét úgy foglalta össze: nem a kormányzati negyedet viszik ki a Városligetig, hanem a Városliget jön be a kormányzati negyedbe.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×