eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Megjelentek az idei hivatalos ponthatárok az interneten

Közzétették az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján szerda este.

A ponthatárok elérhetőek a www.felvi.hu-n.

Az idén négy államilag finanszírozott és két költségtérítéses képzésre csak a legmagasabb, 144 ponttal lehetett bekerülni. Az elérhető maximális pontszámra volt szükség a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodási szakán magyar és angol nyelvű képzésben, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem matematika szakán (költségtérítéses képzésben), az ELTE bölcsészkarán germanisztika-néderlandisztika szakon (költségtérítéses képzésben), valamint a keleti nyelvek és kultúrák-hebraisztika szakon, és a kommunikáció-médiatudomány képzésre.

Kerekes Gábor, az Országos Felsőoktatási Központ vezetője elmondta, hogy az új típusú pontmeghatározásnak köszönhetően a ponthatárok is jóval kiegyensúlyozottabbak lettek, mint az elmúlt években. Jogász- és orvosképzésre például szinte mindenütt nagyjából azonos pontszámmal lehetett bejutni.

Az államilag finanszírozott 56 ezres keretből 50 ezret töltöttek fel. Ugyanakkor a felsőfokú szakképzés 12.500-as keretszámából csak ötezret sikerült betölteni - ebben a képzési formában államilag finanszírozott keretet hirdetnek meg a pótfelvételire. Költségtérítéses képzésre 25 ezer diák juthatott be - tette hozzá.

Hiller István szakminiszter elmondta, hogy a felvételizők közül 16.738 diák ért el 130 pont feletti eredményt. Hangsúlyozta, hogy az állami támogatásokat az idén első alkalommal osztják szét a jelentkezők száma és teljesítménye alapján az intézmények között.

A pontszámok nyilvánosságra hozatalával párhuzamosan az OFIK megkezdte az értesítő sms-k szétküldését is a felvételi eredményekről azoknak a diákoknak, akik ezt kérték. Az elkövetkező órákban 104.181 jelentkezőnek összesen 388.194 sms-t küldenek szét.

2007-ben összesen 108.849-en jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe, a legtöbben idén is az ELTE-re szeretnének bejutni. Ebben az évben négy államilag finanszírozott és két költségtérítéses képzésre csak a maximális 144 ponttal lehetett bejutni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×