eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Törvényben védené a stratégiai magyar cégeket a kormány

Törvényjavaslat kidolgozására kérte fel az igazságügyi tárcát a miniszterelnök a stratégiai fontosságú magyar cégek védelmében. A lépés összefügghet azzal, hogy a hetekben az osztrák olajtársaság, az OMV fel akarta vásárolnia a MOL-t.

Gyurcsány Ferenc azt szeretné biztosítani, hogy azok a vállalatok, amelyek más államok közvetlen vagy közvetett irányítása alatt állnak, ne szerezhessenek irányítást a Magyarország számára stratégiailag fontos cégekben és üzletágakban.

"A kormányfő olyan egységes szabályozás elkészítésével bízta meg az igazságügyi tárcát, amely az uniós alapszerződéssel összhangban kontrollt biztosít a magyar állam számára azokban a tranzakciókban, amelyek a közellátás biztonsága szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban a külföldi államok befolyása alatt álló gazdasági befolyásszerzést célozzák" - mondta a tervezettel kapcsolatban Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Angliában, Belgiumban és Írországban létezik hasonló szabályozás. Hasonló tervet jelentett be néhány héttel ezelőtt Angela Merkel német kancellár, aki azt nyilatkozta egy gazdasági lapnak, hogy valószínűleg ősszel törvénytervezet készül a nem kívánt felvásárlások megakadályozása érdekében.

A tervezett lépések összefügghetnek az OMV osztrák olajtársaság tervével, hogy felvásárolja a MOL-t. A kormányfő korábban ezt ellenséges kivásárlási szándéknak nevezte és intézkedéseket helyezett kilátásba ennek megakadályozására.

Az OMV felvásárlásra vonatkozó megkeresését a magyar olajtársaság is elutasította. Az osztrák vállalat június végén növelte részesedését 10-ről 18,6 százalékra a MOL-ban.

Címlapról ajánljuk

Árvíz - Magyar Péter arra kéri Orbán Viktort, hogy ne Strasbourgba, hanem a gátra menjen

A Tisza Párt vezetője és több tucat szimpatizánsai munkába álltak a Duna partján, a pártelnök szerint katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség sehol. A DK is kiadta a maga közleményét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 14:34
×
×
×
×