Sok olyan élelmiszer van forgalomban Európában, amelyeken táplálkozási és egészségügyi ajánlások szerepelnek - mondta az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője.
Dömölki Lívia kifejtette: a civil fogyasztóvédelmi szervezetek lobbizni kezdtek azért, hogy minden országban ugyanolyan szabályokkal kerüljenek forgalomba az élelmiszerek.
2006 decemberében megszavazták a rendeletet, amely július elsejével lépett hatályba - tette hozzá.
Az uniós rendelet értelmében a mostantól gyártott élelmiszereken fel kell tüntetni, hogy a vitaminozott élelmiszerek nem pótolják a kiegyensúlyozott táplálkozást, valamint azt is, hogy mennyi a fogyasztható mennyiség - hangsúlyozta Dömölki Lívia. Kiemelte: a csomagoláson kell jelezni, hogy van-e allergiát okozó anyag a termékben.
A termékeken lévő egészségügyi ajánlásokat klinikai vizsgálattal és publikációkkal kell igazolni - mondta el az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője.
Hanganyag: Herczeg Zsolt