eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Ingyenes lehet a tömegközlekedés?

Az Egyesült Államokban Chicagóban, San Franciscóban, és New Yorkban is felmerült az ingyenes tömegközlekedés lehetősége, mégpedig a személyautók és a tömegközlekedési eszközök használata közötti óriási költséghatékonysági eltérés miatt.

Jövő hét elején a szocialisták a legfontosabb kérdésekben visszakoznak, olvasható a Népszabadságban. Ezen a héten a szavazásokon gyakorlatilag minden variáció előfordult: az MSZP az SZDSZ ellen, az MSZP a kormány ellen, az MSZP a Fidesszel, valamint az SZDSZ a Fidesszel szavazott. A következő héten döntenek az árampiac-liberalizációról, a fogyasztóiár-kiegészítésről, az elektronikus útdíjbeszedésről, a pártok ingatlanjairól, a bábolnai Ménesbirtokról és a határon túliak támogatásáról is.

A Magyar Nemzet a különböző magán-nyugdíjpénztárakról ír. A lapból kiderül, sok tízezer, a következő évben nyugdíjba vonuló embernek alacsonyabb lehet az időskori járandósága azért, mert a '90-es évek második felében beléptek valamelyik magán-nyugdíjpénztárba. Õk ugyanis privát cégeknek fizetik jelenleg a járulékuk egynegyedét, várható nyugdíjuk azonban számos esetben nem éri el azt az összeget, amelyet akkor kapnának, ha megmaradtak volna az állami rendszerben. A lap szerint ahhoz, hogy az érintetteknek ne kelljen szembesülniük azzal, hogy kevesebb nyugdíjat kapnak, mint azok, akik nem léptek be egyetlen magán-nyugdíjpénztárba sem, vissza kell lépniük az állami rendszerbe.

Az Index.hu megvizsgálta, hogy a számítógépek mennyit fogyasztanak. A portál szerint a folyamatos letöltés akár havi ezerötszáz forint plusz költséget is jelenthet. Az Elmű tarifája alapján kiszámolták, hogy nagyjából mennyi pénzt fogyasztanak el a számítógépek. Kilowattóránként 38 forinttal számolva a munkahelyi számítógépezés - napi 8 órás munkaidőt feltételezve egy év alatt körülbelül 6300 forintba kerül. Otthon napi 1-2 órányi internetezéssel csupán 300-500 illetve 1500-2000 forintba kerül egy év alatt. Aki viszont folyamatosan bekapcsolva hagyja a számítógépét, mert a nap 24 órájában letölt, az internetezés havi költségéhez nyugodtan hozzáadhat 1000-1500 forintot attól függően, hogy használ-e plusz routereket, és hogy az otthon hagyott gép monitora teljesen ki van-e kapcsolva.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy az Egyesült Államokban több nagyvárosban is felmerült az ingyenes tömegközlekedés lehetősége. A személyautók és a tömegközlekedési eszközök használata közötti óriási költséghatékonysági eltérés az Egyesült Államok három nagy agglomerációjában - Chicagóban, San Franciscóban, és New Yorkban - szinte egyidejűleg került be a köztudatba. Mindhárom városban vizsgálták az ingyenes tömegközlekedés lehetőségét. A közlekedési vállalatok vezetői egyebek mellett a dugók csökkenését várnák a változástól.

Az Esterházy családról ír a Napi Gazdaság. Az Esterházy-birodalom tevékenysége az erdőgazdálkodástól a borászaton át a kulturális események megszervezéséig ível. Az öt éve alapított Esterházy Betriebe GmbH 160 főt foglalkoztat, tavaly 19 millió euró árbevétel mellett 1,3 millió euró adózás előtti eredményt ért el. A szakértők szerint legalább 100 milliárd forintot érő ausztriai birodalom Esterházy Pál herceg halála után alakult vállalkozássá, ma pedig az Esterházyak felújítják váraikat, és pannon kultúrkört szerveznek.

A Pénzcentrum.hu a lakáshitelekkel kapcsolatos trükkökről ír. A korábbiakban már többször elhangzott, hogy a piaci kamatozású forintalapú lakáshitelek nem tudnak releváns alternatívát nyújtani a devizában denominált hitelekkel szemben. A hitelekhez nyújtott állami támogatások közül is sokkal inkább a közvetlen támogatások népszerűek, amelyekhez kapcsolódhat akár devizahitel felvétele is. A lap felidézi, hogy a támogatásra való jogosultsághoz milyen kritériumoknak kell megfelelnie a hitelfelvevőnek és a kiszemelt ingatlannak.

Újabb alappiaci villámfelmérést készített a Portfolio.hu, aminek fókuszába most a fejlődő piacok eminensét, Brazíliát állította. A dél-amerikai ország nemcsak a közelmúltbeli kiugró teljesítménye miatt vonzó, hanem hosszabb távú kilátásai is csábítóak lehetnek az egzotikusabb piacokkal kacérkodó befektetők számára. Az internetes lap körkérdésére választ adó alapkezelők a kifejezetten Brazíliára koncentráló országalapok mellett jelentős brazil kitettséggel rendelkező latin-amerikai alapokat, és a négy legnagyobb fejlődő piacon, köztük Brazíliában is befektető BRIC alapokat ajánlották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×