eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Gyakori a roma gyerekek megkülönböztetése az iskolákban

Továbbra is gyakori a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése az oktatási intézményekben - tartalmazza az Európai Unió Monitoring és Érdekképviseleti Programja támogatásával készült tanulmány.

A jelentés három település: a Somogy megyei Csököly, a Miskolc melletti Ónod és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura iskoláit vizsgálja.

A felmérés adatai szerint, bár Tiszabura általános iskolája az Országos Oktatási Integrációs Hálózat bázisintézménye, az ott tanuló csaknem 400 gyermek mintegy 90 százaléka cigány származású, mert a nem roma szülők inkább máshová viszik tanulni gyermekeiket.

A tanulmány szerint a korábbi tiszaburai gyakorlat az volt, hogy már az óvodában külön csoportokat hoztak létre, a csoportok kialakítása pedig nem a képességek szerint történt, hanem a szülők családi hátterével függött össze.

"Az óvodában valóban nem képességek szerint alakították ki a csoportokat, hanem a szegény gyerekek, akiknek a ruházata vagy büdös vagy tetves volt, azok kerültek egy kupacba" - olvasható a tanulmányban.

A vizsgálat készítői felhívják a figyelmet a hatékony tanfelügyelet hiányára is: úgy vélik, Magyarországon nincs egy olyan átfogó rendszer, amellyel ellenőrzi lehetne, hogy egy oktatási intézmény működése megfelel-e a törvényben meghatározottaknak.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×