eur:
394.56
usd:
356.02
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Koalíciós feszültséget okozhat a kormányátalakítás - a nap legfontosabb hírei

Átalakította kormányát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök; a kabinetből nem távozik senki, viszont lesz két új miniszteri poszt. Az SZDSZ egyelőre javaslatnak tartja a kormányfő kijelentéseit, az ellenzéki pártok pedig úgy vélik: a személycserék nem hoznak lényeges változást.

Átalakította kormányát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök; a kabinetből nem távozik senki, viszont lesz két új miniszteri poszt. Kiss Péter eddigi szociális és munkaügyi miniszter lesz a Miniszterelnöki Hivatal új vezetője. Szilvásy György, aki korábban irányította a kancelláriát, a jövőben a titkosszolgálatokat felügyeli miniszteri rangban. A szociális és munkaügyi tárca vezetője Lamperth Mónika, eddigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz, helyére Bajnai Gordon a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jelenlegi irányítója kerül. Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság vezetője a közigazgatást irányító tárca nélküli miniszter lesz. A miniszterelnök az átalakítások bejelentésekor azt mondta: a politikai döntések színtere az újonnan létrejövő kormánykabinet lesz, amelyben a gazdasági, a társadalompolitikai és a nemzetbiztonsági kabinet vezetője, valamint a két koalíciós párt elnöke vesz részt. Gyurcsány Ferenc hozzátette: az Államreform Bizottság bázisán létrejön a kormányfő politikai, stratégiai tanácsadó testülete.

Az SZDSZ egyelőre javaslatnak tartja a miniszterelnök kormányátalakításra vonatkozó kijelentéseit, az ellenzéki pártok pedig úgy vélik: a személycserék nem hoznak lényeges változást. A kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ ügyvivője az InfoRádióban azt mondta: a végleges döntéshez pártja jóváhagyása is szükséges, az ügyvivői testület pedig hétfőn alakítja ki álláspontját. Horn Gábor emlékeztetett arra, hogy csak olyan intézkedéseket támogatnak, amelyek növelik a kabinet működésének hatékonyságát. A Fidesz szerint a változtatásokkal tovább nő a szerkezeti zűrzavar. Navracsics Tibor, az ellenzéki frakció vezetője hozzátette: Szilvásy Györgyöt nem tartják alkalmasnak a polgári titkosszolgálatok felügyeletére, a tárca nélküli miniszteri posztok létrehozásával pedig - a korábbi ígéretekkel ellentétben - növekszik az államapparátus. Az MDF súlyos hibának tartja, hogy a miniszterelnök - a kormányátalakítást kihasználva - nem állította vissza a Belügyminisztériumot, a KDNP pedig közölte: nem értik a történteket, mert mindössze a már ismert emberek kerültek más helyekre.

A Századvég és a Forsense legújabb felmérése szerint a választók gyakorlatilag ugyanolyan mértékben elégedetlenek a kormány és az ellenzék munkájával. A Fidesz ugyanakkor továbbra is biztosan vezet az MSZP előtt. Az ellenzéki pártnak a biztos szavazó pártválasztók között 51, a szocialistáknak 34 százalékos a támogatottsága.

Beiktatták hivatalába az új budapesti rendőrfőkapitányt. Tóth Gábor közbiztonsági helyettese Nagy-Juhák István, eddigi VII. kerületi rendőrkapitány lesz, a bűnügyi helyettesi posztot Bodnár Zsolt, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának korábbi főosztályvezetője tölti be. Tóth Gábor főkapitányként mondott első beszédében azt mondta: szakmai alapokon nyugvó, tisztességes és törvényes fővárosi rendőrséget szeretne. Új parancsnoka van a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnak is. Papp Károly dandártábornok beiktatásakor úgy fogalmazott: törvényes, határozott és szakszerű intézkedéseket vár beosztottjaitól.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az év végére meghaladná a 2 milliárd forintot az Országos Mentőszolgálat adóssága. A tárca azután közölte ezt, hogy a Magyar Nemzet című lap azt írta: a szervezetnél drasztikus, 25-50 százalékos létszámleépítést javasol az átvilágítást végző cég. A minisztérium közleményében úgy fogalmaz: a sajtóhoz került adatok a Mentőszolgálat pénzügyi átvilágításáról készült munkaanyagból származnak; a dokumentum célja a pénzügyi, és nem a szakmai lehetőségek ismertetése. A tárca hangsúlyozza: sem létszámleépítést, sem a mentőgépjármű park csökkentését nem tervezik az OMSZ-nél. Az átalakítás inkább fejlesztést jelent, aminek részeként a létszám bővítéséről állapodtak meg.

Szalám Fajjád független politikust bízta meg kormányalakítással a Palesztin Hatóság elnöke. Mahmúd Abbász azután jelentette be erről szóló döntését, hogy csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett ki, és feloszlatta az egységkormányt, miután a Hamász fegyveresei átvették a hatalmat a Gázai övezetben. Iszmail Hánije miniszterelnök elsietettnek nevezte a kormány feloszlatását. Úgy vélte: a Fatah ezzel felrúgta a korábban megkötött egyezményeiket.

Egyiptomban az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet vezetőinek és fegyvereseinek nevét tartalmazó lista összeállításáról állapodtak meg az arab országok miniszterei. A terrorizmus-ellenes kairói értekezleten a 22 tagú Arab Liga 16 tagállama képviseltette magát. Egyiptomi sajtóértesülés szerint a résztvevők egy olyan ENSZ biztonsági tanácsi határozatot is szorgalmaztak, amely a robbanószerkezetek készítési útmutatóit tartalmazó, valamint a szélsőséges ideológiákat közvetítő honlapok bezárására kötelezné az érintett országok hatóságait.

Címlapról ajánljuk
Takács Péter: külön gyermekügyeleti központok lesznek Budapesten

Takács Péter: külön gyermekügyeleti központok lesznek Budapesten

Október elsejével indul az új ügyeleti ellátás Budapesten. A főváros az utolsó helyszín, így ezzel már az egész országban az Országos Mentőszolgálat által koordinált egységes alapellátási ügyeleti rendszer működik majd. Budapesten külön lesz a gyermek és a felnőtt ügyelet, a főváros és a kerületek javaslatára pedig lesz két nappali ellátóhely is, ahol a lakcímkártyával nem rendelkezők kaphatnak háziorvosi ellátást.

Az ítéletidő már lecsapott Németországra és Ausztriára, és ez még csak a kezdet

Szinte egyik pillanatról a másikra köszöntött be az ítéletidő Németországban és Ausztriában is. A meteorológusok mindkét országban aggódnak az elkövetkező napok időjárása miatt. Az illetékes hatóságok felkészültek az eddigi és a lehetséges károk elhárítására, a lakosságot szinte szüntelen figyelmeztetik az időjárás várható alakulására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×