eur:
395.32
usd:
356.58
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Levél, lapszemle nyomán

Az inforadio.hu 2007. március 27-én lapszemlézte a Magyar Nemzet egyik aznapi cikkét. Ezzel kapcsolatban Farkasházy Tivadar levelet írt szerkesztőségünknek, melynek lapszemlénkre vonatkozó részét az alábbiakban olvashatják.

"Március 27-én megjelent a Magyar Nemzet címlapján, hogy én írom Lendvai Ildikó és más szocialista képviselők parlamenti beszédeit. Ezt önök is átvették. Éppen akkor, amikor két napig Baracskán ültem, s meglehetősen sokat foglalkozott velem a sajtó. Így még nagyobb figyelmet keltett, hiszen sokan kattintottak rám a különböző internetes portálokon. Nem szokásom perelni, de a Magyar Nemzet esetében életemben másodszor rákényszerültem, mert csak ők azon a héten másik öt cikkben idézték kész tényként. S ha nem cselekszem, ez az idők folyamán szépen rajtam ragadt volna, hiszen ha nem igaz, miért nem fordultam a bírósághoz. Ezért megtettem.

A helyreigazítási pert megnyertem, mivel semmi alapja nem volt "értesülésüknek", bizonyításként azt terjesztették elő, hogy a cikk írója, ha kell, megesküszik rá, hogy hallotta valakitől, de nem árulhatja el a nevét. Ilyen alapon én láttam a yetit és a lochnessi szörnyet is.

Az ítélet (Fővárosi Bíróság 19.P. 21.997/2007/3.) indoklása a következő:

Az alperes részéről már előzetesen közölték azt, hogy nem kívánják az informátor személyét megnevezni. Ennek hiányában a cikk szerzőjének olyan esetleges előadása, mely szerint az információt ő ténylegesen hallotta egy megnevezni nem kívánt személytől, érdemben bizonyítékként a bíróság szerint nem értékelhető, még akkor sem, ha az újságíró a hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetés után nyilatkozna.

Nem is fellebbeztek, a mai napon, június 8-án, első oldalukon lehozták helyreigazításukat.

Lapunk március 27-én közzétett, Farkasházy írja Lendvai beszédeit című írásában valótlanul híreszteltük, hogy Farkasházy Tivadar írná Lendvai Ildikó MSZP-s parlamenti frakcióvezető és más szocialista képviselők parlamenti beszédeit. A valóságban Farkasházy Tivadar sem Lendvai Ildikónak, sem más szocialista képviselőnek nem szokott beszédet írni.

Ha a Magyar Nemzet rosszat ír rólam, ritkán reagálok rá, de március 27-i "szenzációjukat" sokan átvették, így önök is. Márpedig nem mindenki nézi az interneten, ki honnan szedi, pláne, ha a kedvenc orgánumában olvassa, akkor biztosan igaz. Akkor nem kértem, hogy cáfolják, de immáron jogerős bírósági ítélet is bizonyítja, hogy a Magyar Nemzet állításának az égvilágon nincs semmi alapja. Bizonyára ismert ön előtt, hogy nemcsak a saját hírforrásainkért felelünk, azokért is, amiket másoktól veszünk át. A bírósági ítélet indoklása szerint: A bizonyítási kötelezettség általában akkor is fennáll, ha a sajtószerv átveszi más sajtószerv közleményét. Eszem ágában se volt, hogy másoktól is helyreigazítást kérjek a hír átvételéért, megtagadása esetén pedig pereljek, már nem is tehetném, ez tehát mindössze egy kollegiális kérés, hogy ha már annakidején helyet adtak neki, akkor most, közel azonos terjedelemben és ideig teremtsenek hozzáférést olvasóiknak az akkori hír immáron bíróság által is megerősített cáfolatához."

(Az eredeti cikket itt olvashatja.)

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 05:00
×
×
×
×