eur:
395.84
usd:
359.72
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Kósa: "Kádár itt van közöttünk"

Debrecen polgármestere, a Fidesz egyik alelnökjelöltje szerint a mai Magyarországon nem polgári, hanem szocialista demokrácia van. Kósa Lajos erről a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusán beszélt

Nem csak válságban van az ország, de azt is ki kell mondani, hogy a rendszerváltás kudarcot vallott, hiszen nem sikerült magunk mögött hagyni a kádárista, szocialista rezsimet - jelentette ki Kósa Lajos.

Posztkádári rendszerben élünk, ez maga a szocialista demokrácia, nem polgári demokrácia - vélekedett a politikus.

Hozzátette: a "létező szocializmus itt van közöttünk". Úgy vélte, akárki is lopta el Kádár János csontjait, ez egyben tragikus szimbólum: Kádár nincs a sírjában, "itt van közöttünk".

"Kádár János sincs a sírjában, nincsen eltemetve, itt van közöttünk, nem tudjuk hol, de itt van a mindennapjainkban. Szép szimbólum és egyúttal tragikus is, mert jó lenne ha ezt az egész kádárista miskulanciát véglegesen magunk mögött hagyhatnánk" - mondta a politikus.

Kósa Lajos szerint a kádári korszakhoz hasonlóan ma is mindent relativizálnak, nincsenek közös értékek, és bár most nem a lassú elhalás, hanem a "gyors szétrohasztás" a jellemző, ugyanúgy érvényesül a késő kádári kor rossz szocialista fogyasztói szemlélete, ugyanúgy félni kell a rendőrségtől, ugyanúgy dühöng a kontárság és a hozzá nem értés, és személyi azonosságok is vannak.

"Kibontakozott, virulens szocialista demokrácia" - így jellemezte a helyzetet a politikus.

Nézzünk bele a tükörbe és végleg haladjuk meg a posztkádári időt, vigyük vissza a temetőbe eszméstől, emberestől, Kádárostól. Erre a baloldal képtelen, hiszen ezt a posztkádári kort ők maguk hozták létre - fogalmazott.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy olyan szabadelvű programot kell megfogalmazni, amelyben le kell szögezni: hisznek a köztulajdonban és a magántulajdonban, a tőkebefektetőknek egyenlő bánásmódot hirdetnek, de Magyarország a magyaroké, és "mi vagyunk hazai pályán".

Hiszünk a politikusok, az emberek és a közösség felelősségében, a jól szervezett államban, a demokráciában, és hiszünk abban, hogy nevén kell nevezi a dolgokat. Így ha valaki a kormányt és a parlamentet bírálja, az nem jelenti azt, hogy nem demokrata, ha bírálja a amerikai külpolitikát, akkor nem Amerika-ellenes, és ha bírálja a Mazsihisz egy állítását, akkor nem antiszemita - mondta Kósa Lajos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×