eur:
395.84
usd:
359.72
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Szabad lesz a visszaút az állami nyugdíjrendszerbe?

A Pénzügyminisztérium egyik munkatársa felvetette annak lehetőségét, hogy ismét nyissák meg a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségét. A javaslat sokak számára "zsebbevágó" lehet. Lapszemle.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy a Pénzügyminisztérium munkatársa a nyugdíjreform-kerekasztal legutóbbi ülésén felvetetette: újra meg kellene nyitni a visszalépés lehetőségét a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

A javaslat hátterében az állhat: lehet, hogy már jövőre több ezren szembesülhetnek azzal, hogy "elvesztették" nyugdíjuk egy részét. Jövőre lesznek tíz éve pénztártagok azok, akik az elsők között - 1998-ban - úgy döntöttek, hogy belépnek a kétpilléres nyugdíjrendszerbe.

Ezzel viszont "lemondtak" társadalombiztosítási nyugdíjuk negyedéről - cserébe a magánnyugdíjpénztár utalhat nekik majd valamekkora összeget. Döntésüket következmények nélkül 2002-ig vonhatták vissza.

A jelenlegi szabályozás szerint csak azok a magánpénztári tagok kérhetik teljes nyugdíjukat a társadalombiztosítástól, akik 2013 előtt mennek nyugdíjba A szakértők zöme szerint viszont aggályos lehet a tárca megoldása.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egyeztettek a koalíciós pártok és a kormány képviselői az utóbbi két napban az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. A találkozón jelen volt Gyurcsány Ferenc kormányfő, és Kóka János az SZDSZ elnöke is. A magas szintű politikai találkozó ellenére az álláspontok nem közeledtek.

Korábban egyébként úgy volt, hogy vasárnap lesz a következő egyeztetés az egészségbiztosítási reformról, de ez a találkozó a Kormányszóvivői Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint elmarad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×