eur:
395.84
usd:
359.72
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Rendőri erőszak: egészen másképp volt?

Az intézkedést elismerik, de tagadják, hogy pénzt kértek és megerőszakolták a 21 éves lányt - foglalta össze az erőszakos közösüléssel gyanúsított rendőrök álláspontját az Inforadio.hu-nak Vajda Ágnes, a négy rendőr parancsnoka, az ötödrendű vádlott jogi képviselője.

Az ügyvéd kiemelte: a rendőrök vallomásaik fedik egymást, nincsenek köztük eltérések. A Rendőrségi Biztonsági Szolgálat munkatársai elismerik, hogy intézkedtek a 21 éves lánnyal szemben, és - szabályellenesen - átlépték a került határát.

Vajda Ágnes elmondta: a parancsnok ment ki az autóval a négy rendőrért, akik már közel jártak a szolgálat végéhez. Szerinte ez magyarázza azt a furcsaságot - amelyet Dobozi József, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat vezetője is szóvá tett -, hogy öten voltak a rendőrautóban.

Az ügyvéd hangsúlyozta: a rendőrök elismerik a lánnyal szembeni intézkedést, de nem kértek tőle pénzt, és nem erőszakolták meg.

Az egyenruhások azért lépték át a kerület határát, mert a lánynál nem voltak iratok, a parancsnok nem akart jegyzőkönyvet felvenni; ezért elvitték a lányt a lakásához, de nem vitték be mellékutcába, maradtak a Múzeum körúton. Mindez nem 3-4 óra körül történt, hanem 5 körül, már világosodott - húzta alá Vajda Ágnes.

Erőszak helyett vigasztalás?

A jogász elmondta: a rendőrök vallomása szerint a lány sírdogált, mert nemrég hagyta el a barátja, a rendőrök pedig vigasztalták, nem pedig megerőszakolták.

A lány vallomásával ellentétben nem intézkedett vele szemben öt rendőr, közülük hárman ugyanis, köztük a parancsnok, ki sem szállt az autóból - szögezte le az ügyvéd.

Vajda Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy három nap telt el a rendőri intézkedés és a lány feljelentése között, és "nem lehet tudni, mi történt közben".

Az ügyvéd nem tudta megmondani, hogy ha a gyanúval szemben teljesen másképp történtek a dolgok, milyen indíttatás alapján találta ki a lány a történetet.

Az eljárás során egyebek mellett ellenőrzik majd a rendőrök híváslistáját, és kiderül az, milyen bizonyítékok támasztják alá a lány megerőszakolását - tette hozzá.A vád

A 21 éves lány állítása szerint május 4-én, a Múzeum körúton az őt igazoltató 5 rendőr pénzt kért tőle, majd közölték, hogy előállítják a kapitányságra, de ehelyett egy sötét mellékutcába vitték, ahol közülük ketten megerőszakolták.

A sértett lány, aki május 7-én tett feljelentést, május 17-én azonosította támadóit.

Korábban Ihász Sándor fővárosi főügyész a közszolgálati televízióban elmondta: a gyanúsítottak megtalálását a térfigyelő biztonsági kamerák felvételein túlmenően a rendőrök szolgálati jelentéseinek áttanulmányozása tette lehetővé.

Szombaton a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az öt rendőrt. Közülük kettőt erőszakos közösülés és hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, hármat pedig erőszakos közösülés bűnsegédként való elkövetésével gyanúsítanak.

A bíróság indoklása szerint az előzetes letartóztatásra azért volt szükség, mert a gyanúsítottak a sértett befolyásolásával megnehezíthetik az eljárást. A védők fellebbeztek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×