eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Medián: az ellenzék még soha nem húzott el ennyire

Továbbra is 20 százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt a legújabb, májusi közvélemény kutatás szerint a Mediánnál. A kormányzó pártot a teljes lakosságból most csak minden negyedik ember választaná. A politikusok sem végeztek jól: legtöbbjük népszerűsége 50 százalék alatt van, miközben ismertségük egyre nő. A Medián kutatója szerint a rosszabb mutató összefügghet azzal is, hogy egyesek túl régóta vannak különböző vezető posztokon.

Április és május között a legfontosabb változás a politikai közhangulatban, hogy a Fidesz támogatottsága jelentős mértékben visszaesett, ennek ellenére a legnagyobb ellenzéki párt továbbra is óriási előnnyel vezet az MSZP előtt - mondta az InfoRádiónak a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet munkatársa.

Karácsony Gergely hozzátette: az elmúlt fél évben jelentős hullámzást figyeltek meg a Fidesz támogatottságában. Ebből arra lehet következtetni, hogy a nagy jobboldali fölény mögött egyelőre nem teljesen egységes szavazótábor áll, és az aktuális politikai események miatt 4-5 százalék könnyen leválik.

Veszített az MSZP, egyre több a bizonytalan

Egyértelmű tendencia, hogy az MSZP tavaly óta elveszítette szavazóinak egy jelentős részét, támogatottsága "visszaszűkült": az a 23 százalék áll mögöttük, amely az elmúlt 5-6 évben folyamatosan kitartott a párt mellett - közölte a kutató.

Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben nőtt a bizonytalanok aránya: az MSZP-től elpártoló szavazók nagyobbik része a ezt a tábort erősítette, egy kisebbik része pedig kisebb-nagyobb hullámzásokkal a Fidesz mögé sorakozott fel - fűzte hozzá Karácsony Gergely.

Ahogy a korábbi parlamenti ciklusokban, a kormányzás első felében ez alkalommal is csökkent a kormányzó pártok népszerűsége, most azonban ez sokkal korábban és sokkal nagyobb mértékben következett be - mondta a Medián munkatársa.

Karácsony Gergely közölte: előfordult már ehhez hasonló mértékű népszerűségcsökkenés, de olyat eddig nem tapasztaltak, hogy az ellenzék ennyire elhúzott volna.

Általános bizalomvesztés

A Medián kutatója szerint az elmúlt egy évben olyan bizalomvesztés alakult ki, amely többé-kevésbé az egész politikai elitre vonatkozik, ezért lehetséges, hogy még a legnépszerűbb politikus, Sólyom László köztársasági elnök népszerűsége is csak 56 százalékos.

A két legnagyobb párt vezetői, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szorosan kötik magukhoz a szavazókat, saját pártjukon belül rendkívül népszerűek, azon kívül viszont nagyon népszerűtlenek - mondta Karácsony Gergely.

A kiélezett pártverseny és az éles érzelmi törésvonalak miatt az egyes politikusok népszerűsége nem is nőhet sokkal 50 százalék fölé. Ez összefügg az általános pesszimista közhangulattal is - fűzte hozzá a Medián munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×