eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Hétfő délig adott határidőt a rendészeti miniszter

Hétfő délre kér intézkedési tervet a rendőri vezetőktől az igazságügyi és rendészeti miniszter. Petrétei József azután közölte ezt, hogy a fővárosban, május elején megerőszakolt lány esetéről egyeztetett a rendőri vezetőkkel. Közben a fővárosi főügyész közölte: a nyomozó hatóság pénteken tesz javaslatot arra, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba az erőszakos közösüléssel gyanúsított rendőröket.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter hétfő délre várja a rendőri vezetők intézkedési tervét. Petrétei József a fővárosban, május elején megerőszakolt lány esetéről egyeztetett a rendőri vezetőkkel.

A miniszter hozzátette: kezdeményezik a Büntető Törvénykönyv módosítását, hogy a hivatalos eljárás során elkövetett erőszakos közösülés büntethetőségének felső határa 15 év legyen.

Petrétei József elmondta azt is: az autópálya-rendőrség várhatóan kikerül a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat kötelékéből.

A miniszter nem válaszolt egyértelműen az újságíróknak azokra a kérdésekre, amelyek a lemondására irányultak. Csak annyit közölt: a kérdés a miniszterelnök kompetenciájába tartozik.

Közben az országos kapitány helyettese bejelentette: a rendőrség visszaállítja a 2004-ben megszüntetett belső ellenőrzési szolgálatot, valamint a testületen belüli közvéleménykutatással is megpróbálja megelőzni a Múzeum körúti erőszakhoz hasonló, illetve az állomány tagjai által elkövetett bűncselekményeket. Részletek itt!

Dobozi József, a REBISZ vezetője elmondta, hogy az öt elkövető közül három zászlós volt, kettő pedig őrmester, azaz ők ketten kevesebb mint három éve tartoznak a rendőrség kötelékéhez. További részletek itt!

Gyurcsány megdöbbent, a Fidesz lemondást követel

A kormányfő közleményben jelentette ki, hogy ő maga utasította a rendészeti minisztert a rendőri vezetők berendelésére. Gyurcsány Ferenc hozzátette: határozott intézkedéseket kért Petrétei Józseftől.

"Felháborítanak és megdöbbentenek azok az esetek, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek, és amelyek egyes rendőröket érintenek" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Részletekért kattintson!

A rendészeti miniszter, valamint az országos és a budapesti rendőrfőkapitány lemondását követeli a Fidesz. A párt frakcióvezetője szerint ugyanis meggyengült az emberek egyenruhába vetett hite.

A Fidesz rendészeti munkacsoportjának vezetője, Kontrát Károly közölte: a történtek miatt felfüggesztik a részvételt a rendőrség és a határőrség összevonásáról kezdeményezett ötpárti egyeztetésen. További részletekért kattintson!

A bűncselekményt 72 óra alatt felderítették

Korábban Ihász Sándor fővárosi főügyész a közszolgálati televízióban elmondta, hogy a gyanúsítottak megtalálását a térfigyelő biztonsági kamerák felvételein túlmenően a rendőrök szolgálati jelentéseinek áttanulmányozása tette lehetővé.

A gyanúsítottak a Rendészeti és Biztonság Szolgálathoz tartoztak. A főügyész hangsúlyozta, hogy a bűncselekményt 72 óra alatt sikerült felderíteni. A sértett lány, aki május 7-én tett feljelentést, csütörtökön azonosította támadóit.
A parancsnokok mindent elkövetnek

Dobozi József, a REBISZ parancsnoka ugyancsak a műsorban arról számolt be, hogy a rendőrség az állomány szolgálati beosztását rögzítő teljes munkaidőtérkép átadásával, a menetlevelek ellenőrzésével segítette az ügyészség felderítő munkáját.

Jelezte, a parancsnokok mindent elkövetnek azért, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, ugyanakkor vizsgálják a közvetlen elöljáró parancsnok felelősségét is.

Azonnal felfüggesztették őket

Még csütörtökön Dobozi József dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka közölte: az érintett rendőröket azonnal felfüggesztette beosztásukból, és fegyelmi eljárást kezdeményezett velük szemben.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila közölte: a Budapesti Nyomozó Ügyészség két rendőrt erőszakos közösüléssel és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösüléssel gyanúsít. A rendőröket őrizetbe vették.

A 21 éves lány állítása szerint május 4-én, a Múzeum körúton az őt igazoltató 5 rendőr pénzt kért tőle, majd közölték, hogy előállítják a kapitányságra, de ehelyett egy sötét mellékutcába vitték, ahol közülük ketten megerőszakolták.Mégsem kellett volna megszűntetni a Belügyminisztériumot?

A szabad demokraták parlamenti frakcióvezető-helyettese az InfoRádiónak azt mondta: megfontolandó, hogy helyes volt-e a Belügyminisztérium megszűntetése.

Gusztos Péter elmondta azt is, hogy pártja javasolja a nemi erőszakkal kapcsolatos szabályozás megváltoztatását, jelenleg ugyanis egy nő, ha nincs összeverve, nem tudja bizonyítani, hogy megerőszakolták.

Bár az elmúlt napokban szinte futószalagon érkeztek a rendőri visszaélésekről szóló hírek, mint mondta, szerencsére nem az az általános, hogy az autópálya-rendőrök vesztegetnek, a REBISZ-esek nőket erőszakolnak, a helyszínelők pedig lopnak. Hangsúlyozta: a politikai vezetők dolga ebben a helyzetben az, hogy segítsék a z ügyek feltárását.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×