eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Bokros Lajos szerint hiteltelen a magyar politika

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a 2010-ben hatalomra kerülő új kormánynak újabb stabilizációs intézkedéseket kell hoznia, amennyiben a jelenlegi kabinet a választások előtt elkezd költekezni. A Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója a Fasori Evangélikus Gimnáziumban csütörtök este tartott rendezvényen azt mondta: Magyarországon lekicsinylik az országot érintő külföldi kritikákat.

A Horn-kormány pénzügyminisztere szerint Magyarország a rendszerváltást követő első nyolc évben volt éllovasa a reformoknak, a gazdasági leszakadás és romlás pedig 2000-2001 körül kezdődött el.

Bokros Lajos a Fasori Evangélikus Gimnáziumban csütörtök este a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén a moderátor kérdésére válaszolva megerősítette, hogy külföldön erőteljes bírálatokat kap az elmúlt évek magyar gazdaságpolitikája.

A Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója úgy fogalmazott: a hiteltelenség anyagi erővé válik. Ha nincs hitele a politikának, akkor az emberek nem hiszik el, hogy sikeresen meg tud valósulni, tehát nem cselekednek úgy, hogy az a politika tényleg sikeres legyen.

Egy éve közel volt egy új "Bokros-csomag"

Bokros Lajos elmondta: fel kellene tenni azt a kérdést, hogy az állam miért tart fent olyan intézményeket, amelyek nyelik a költségvetési pénzt, de a társadalom számára gyakorlatilag semmilyen szolgáltatást nem nyújtanak.

A professzor rámutatott: egy évvel ezelőtt nagyon rossz volt az ország gazdasági helyzete. Akkor komolyan felvetődött, hogy olyan csődterápiára lenne szükség, mint 12 évvel ezelőtt. A volt pénzügyminiszter a kormány tavaly ősszel kidolgozott, konvergenciaprogramban vázolt és azóta megvalósított intézkedéseiről szólva közölte: ezek nem elegendőek és nem voltak megfelelő megoszlásban, összetételben előkészítve ahhoz, hogy az ígéreteknek megfelelően két év múlva elindítsanak egy gazdasági növekedést.

Mint mondta, ezzel az a baj, hogy ha 2009-ben nem éri el az ország a propaganda szinten állandóan hangoztatott és hőn áhított gazdasági növekedés, akkor megint elkezd majd a kormány költekezni. Mert a 2010-es választást valahogy meg kell nyerni.

Ugyanabba a folyóba...

Akkor pedig az ország harmadszor fog eljutni egy olyan helyzetbe, hogy egy komoly mértékű ikerdeficit alakul ki, amely lehet hogy 2009-ről 2010-re virradóan megint a 3 százalékos növekedésből 4,5 százalékosat csinál, de a hatalomra kerülő kormánynak 2010-ben megint egy stabilizációval kell kezdenie tevékenységét.

Az egészségügyről szólva Bokros Lajos kifejtette: semmi nem indokolja, hogy a nyugdíjasok ne fizessenek járulékot, miközben ők veszik igénybe tömegével az egészségügyi szolgáltatásokat. Hozzátette: ez nem felel meg az önkéntesen átélhető szolidaritás érzésének sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×