eur:
396.87
usd:
359.31
bux:
71741.47
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Megoldódott a ferihegyi taxikérdés?

A Budapest Airport úgy véli: megoldódott a ferihegyi taxikérdés. A reptér illetékesei elégedettek a Zóna Taxi szolgáltatásaival. Mindeközben ugyanúgy az út szélén, a kettes terminál előtt várakoznak a taxik, mint évekkel ezelőtt. A szolgáltatást nyújtó cég árképzését pedig a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja.

A konzorcium kilenc hónapja szállítja az utasokat a reptérről. A lehetőséget pályázat útján nyerte el, a döntést azonban már akkor is többen kifogásolták. Sőt, a viták azóta sem csitultak el.

A versenytársak szerint a Zóna irreálisan alacsony árat jelölt meg pályázatában, amely csak veszteséget jelenthet számára, ezért sérti a piaci versenyt. Hét taxis társaság ezért a Gazdasági Versenyhivatalnál panaszolta be a konzorciumot, a hivatal még vizsgálja az ügyet.

Ügyvédjük, Magyar György korábban az InfoRádióban azt mondta: a Zóna Taxi Zrt. célja nem a bevételszerzés, hanem az, hogy ellehetetlenítse a versenytársakat, amikor pedig ezt elérik, a cég árat emel.

Áremelés magyarázat nélkül

Ez meg is történt, a társaság már emelte árait. Jelenleg 4100 forintért hozzák be a reptér utasait a belvárosba. Samu Attila, a Zóna Taxi Zrt. vezérigazgatója ennek okairól a szerződéses partnere nélkül nem nyilatkozott az InfoRádiónak.

Szavai szerint az árképzésben a társaság mellett a reptér is szerepet játszik, sőt, a Budapest Airport hagyja jóvá azokat. Samu Attila az árakkal kapcsolatban azt is mondta, hogy amíg a Gazdasági Versenyhivatal nem hozza nyilvánosságra álláspontját az ügyben, addig nem foglalkozik a kérdéssel.

Kártyás fizetést terveznek

Az azonban elmondta, hogy már tesztelik és hamarosan használni is fogják a multimédiás tájékoztató eszközöket, valamint azokat a technikai berendezéseket, amelyek a kártyás fizetést teszik lehetővé.

Ennek alkalmazására szerződés kötelezi a szolgáltatót, a bevezetésének határideje azonban még nem járt le.

A Budapest Airport egyébként elégedett a Zóna Taxi Zrt.-vel. Szóvivőjük szerint jelentős előrelépést jelent az utasok számára, hogy fix árakon bejuthatnak a városba.

Szollár Domokos jó megoldásnak tartja, hogy kialakítottak drosztokat és parkolóhelyeket a taxiknak, mert korábban azok a reptér körül, az út mellett ácsorogtak. Igaz, ezekben csak száz autó fér el, így sok taxi még mindig rossz helyen várakozik az utasokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 08:32
×
×
×
×