eur:
396.87
usd:
359.31
bux:
71741.47
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Érdemes kiváltani az uniós egészségbiztosítási kártyát

Népszerű az uniós egészségbiztosítási kártya Magyarországon. A 2005. novemberi bevezetése óta 456 ezren váltották ki. Az irat az uniós tagállamokon kívül Izlandon, Horvátországban és Svájcban is érvényes.

Magyarország uniós csatlakozásakor az E-111-es nyomtatványt kellett kiváltaniuk a megyei egészségbiztosítási pénztárnál azoknak, akik külföldre utaztak. Ezzel ugyanis a sürgősségi betegellátást az uniós polgárok az EU-ban bárhol olyan feltételekkel vehették igénybe, mint az adott ország polgárai. Ez a nyomtatvány azonban csak kiváltása után három hónapig volt érvényes.

2005 novembere óta azonban a biztosító már uniós egészségbiztosítási kártyát ad ki, amely egy évig, a kiskorúak és a nyugdíjasok esetében pedig három évig használható - mondta az InfoRádióban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője.

Aki nem váltja ki a kártyát, annak a külföldön elszenvedett baleset esetén ki kell fizetnie az ellátása költségeit. Ha azonban itthon felkeresi a megyei pénztárat, és benyújtja az ellátás számláját, az egészségbiztosító felveszi a kapcsolatot a kinti biztosítóval. Így utólag a beteg visszakapja a pénzét.

Fontos azonban, hogy a külföldi egészségbiztosító - ha az országban van ilyen - felszámolhatja a beteg által fizetett önrészt, amelynek összegét így utólag sem kapja vissza az érintett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 08:32
×
×
×
×