eur:
397.28
usd:
360.42
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Szonda: az MSZP vesztesége széles körű és egyenletes

A Szonda Ipsos legfrissebb fölmérése szerint markáns változások történtek a pártpreferenciákban. A pártoktól távolságot tartó tömb erőteljes bővülése és az MSZP támogatóinak jelentős megfogyatkozása jellemezte az elmúlt hetek választói viselkedését.

A Népszabadság a Szonda Ipsos legfrissebb fölmérése alapján arról ír, hogy a korábbi hónapok stagnálását megtörő markáns változások történtek a pártpreferenciákban. A pártoktól távolságot tartó tömb erőteljes bővülése és az MSZP támogatóinak jelentős megfogyatkozása jellemezte az elmúlt hetek választói viselkedését. A két jelenség erősen összefügg, a választópolgárok nagyjából 6-7 százaléka vált szocialista szimpatizánsból tanácstalanná. Az MSZP vesztesége széles körű és egyenletes: a társadalom szinte minden rétegében kimutatható a bizonytalanokhoz történő átáramlás, csaknem azonos mértékben. A szocialistákat jelenleg a felnőtt népesség 16 százaléka támogatja, a bizonytalanok, passzívak 40 százalékos arányt képviselnek. A Fidesz-tábor valamelyest gyarapodott, a választókorúak 35 százaléka áll a párt mögött.

A Magyar Nemzet úgy tudja: nyáron dönthet a kormány az Afganisztánban szolgáló magyar egység mandátumának meghosszabbításáról. Szekeres Imre, aki szerdán utazott el a közel-keleti országba, elmondta: már konzultált a pénzügy-, a kancelláriaminiszterrel és a pártok illetékeseivel. A jelenleg 190 katonából és 6 civilből álló magyar kontingens eredetileg 2008. szeptember 30-ig maradna Afganisztánban.

Az index.hu arról ír, hogy a roma tanulók feltűnően nagy százaléka tanul az általános iskolák felzárkóztató, vagy gyógypedagógia osztályaiban, és jelentős részük nem fejezi be a 8 általánost. A bajok már az oviban kezdődnek, hiszen hiába mondják a kutatók, hogy itt még van esély a hátrányok csökkentésére, a romák nagy százaléka nem, vagy későn jut be az oviba.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: egy éven belül dönthetnek a forint árfolyamsávjának eltörléséről Kopits György monetáris tanácstag szerint. Bár több elemző is biztosra veszi a sáveltörlést, nem tartják szerencsésnek az időponttal kapcsolatos nyilatkozatokat.

A Napi Gazdaság szerint elárverezik a fölöslegessé vált kórházi eszközöket. Akár több milliárd forint is lehet az összértéke azoknak a kórházi műszereknek és eszközöknek, amelyek a szerkezetátalakítás miatt gazdátlanná váltak. Az érintett kórházak már megkezdték a leltározást.

A portfolio.hu arra keresi a választ, hogy milyen befektetési alapokat érdemes fontolóra venni, milyen tényezőket kell számításba venni, és mi állhat a piaci folyamatok hátterében. Az alapkezelők ajánlásai szerint nem kell egy újabb májusi részvénypiaci korrekciótól tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Este indult meg az új forintgyengülés

Este indult meg az új forintgyengülés

Jelentős gyengülést szenvedett el hétfőn a forint a vezető devizákkal szemben, amellyel kilógott a régiós mezőnyből, így magyarspecifikus okok állhatnak a mozgás mögött. A várt alá bukó magyar inflációs adat nyomán kedden tovább esett a forint, délelőtt megközelítette a 398-as szintet az euróval szembeni árfolyam, így újabb egyhavi forintmélypontot látunk. Délután aztán elkezdett visszaerősödni a magyar fizetőeszköz, amit este gyorsan egy felszúrással el is veszített.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×