eur:
397.28
usd:
360.35
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Zavar, kétségbeesés és bizonytalanság a szülészeteken

Zavar, kétségbeesés, bizonytalanság- mondták az InfoRádiónak név nélkül nyilatkozó főorvosok a szülésekkel kapcsolatos általános állapotot ecsetelve. Belefulladnak az adminisztrációba, szabályozatlannak tartják a külsős orvosok felelősségét, miközben a területi ellátási kötelezettség miatt az egyetemi klinikák alig tudják ellátni a szövődményes betegeket, akik után állami finanszírozás sem jár.

Rengeteg bizonytalanságot okoz a kiemelt kórházaknak, hogy a kismamák július közepéig még saját, az egészségügyi reform előtt kiválasztott orvosukkal szülhetnek - mondta az InfoRádiónak egy név nélkül nyilatkozó szülészeti klinikaigazgató.

A professzor hozzátette: a jelen körülmények mellett tisztázatlan, hogy a kismamát kísérő, úgynevezett külsős orvos által vezetett szülés esetén ki a felelős egy esetleges műhibáért: az, aki beengedte az orvost, vagy aki levezette a szülést.

Eltérő szakmai hozzáértés

Egy vezető, ám megszűnő kórház főorvosa szerint a félelem oka ilyenkor - a személyes indokokat leszámítva - a magyarországi szülészorvosok eltérő szakmai hozzáértése.

A magánrendelésüket továbbra is fenntartó, de kórházhoz már nem tartozó orvosok önkéntes segítői szerződéseket köthetnek a megmaradó intézményekkel, ám ehhez az orvosoknak szükségük van szakmai felelősségbiztosításra valamelyik magánbiztosítónál - tudta meg az InfoRádió.

A legtöbb orvosnak ilyen eddig csak járóbeteg-ellátásra volt, most ezt kell kiegészíteni a fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó kockázattal, tehát nagyobb havi díj terheli a kórházi munkájukat amúgy is elvesztő orvosokat.

Számítógépes tanfolyamra küldik az orvosokat


Az önkéntes segítő által levezetett szülés a kórház betegforgalmát növeli, a külsős orvos - a tájékoztatás szerint - ingyen dolgozik, emellett jó néhány esetben - például az Uzsoki Kórházban - számítógépes tanfolyamra küldik, hiszen a rendszerben saját magának kell az elvégzett tevékenységét adminisztrálnia.

Másutt dupla, vagy akár tripla papírmunkát is végeznek, nehogy elvesszenek iratok, ha lefagy a gép.

A szakmai hierarchia középső szintjén elhelyezkedő főorvosok a személyes szüléslevezetések helyett az úgynevezett műszakozást tartják a jövő útjának, amikor kórházat választ a beteg, és ott nem kötődik konkrét orvoshoz. Így a hálapénz is megszűnik, hiszen esetleges, hogy ki van ügyeletben, amikor beindul a szülés.

A speciális ellátásokhoz, például krónikus betegek szüléséhez külön csoportok állnának össze. Egyelőre azonban az ilyen átalakításról még nincs szó, helyette zavar van, kétségbeesés és bizonytalanság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×