eur:
397.07
usd:
359.71
bux:
71919.84
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Kinek kell a több biztosító?

Az MSZP csak az egészségügyi kiegészítő biztosítások területére engedné be a magánbiztosítókat, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke szerint az SZDSZ most javasolt kompromisszumos modellje nem működne jól. A Gazdaságkutató Intézet Egészségügykutató Intézetének szakértője úgy véli: a szolgáltatók versenyét kell megteremteni, és csak másodlagos kérdés, hogy egy-vagy több biztosítóval.

Az egészségügyi miniszter által javasolt új egészségbiztosítási rendszernek az a veszélye, hogy a "költséges, nehezen kezelhető, idős betegek" az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál maradnának, míg az üzleti biztosítók a kevésbé kockázatos betegekért versenyeznének - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának MSZP-s alelnöke.

Schvarz Tibor szerint "az nem megy, hogy marad a szolidaritás, meg marad a kockázatközösség", csak közben beengedik a rendszerbe az üzleti biztosítókat.

Még nincs közös terv


A politikus úgy véli, a koalíciós partnereknek először meg kéne beszélniük azt, hogy milyen modellt akarnak, ezután pedig kidolgozni a lehetséges változatokat.

Az MSZP az alapcsomagot nem adná ki az üzleti biztosítóknak, a kiegészítő szolgáltatásokba (ápolásbiztosítás, balesetbiztosítás, rokkantbiztosítás) azonban bevonhatók lennének a profitorientált cégek is.

Legkorábban 2009-től

A rendszer elég zilált helyzetben van, ezért még nem kéne "ráereszteni" a magánbiztosítókat. A kapacitások visszafejlesztése sem indokolja ezt, hiszen a politikus által hozott példa szerint jelenleg még nem tisztázott, mi lenne a teendő akkor, ha például egy tatabányai lakos biztosítója nem az ottani, hanem a győri kórházzal köt szerződést.

Az új modell bevezetésére mindenképpen korai az SZDSZ által javasolt 2008 eleji időpont, az egyeztetések és az új rendszer terveinek kidolgozása után legkorábban 2009-től lehetne megkezdeni a változtatásokat - közölte az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának MSZP-s alelnöke.A verseny a lényeg

Első lépésben a szolgáltatók versenyét kéne megteremteni, amely minőségi javulást eredményezne - mondta az InfoRádónak a GKI Gazdaságkutató Intézet Egészségügykutató Intézetének szakértője.

Rékassy Balázs szerint egy regionális egészségbiztosítási rendszer kialakítása lehet a megoldás.

A briteknél működik

Az irányított betegellátási modellkísérlet, amikor az ellátásért járó összeget a háziorvosnak adják a betegek, az Egyesült Királyságban már bizonyította hatékonyságát.

Ebben a rendszerben a háziorvosok a betegek "megbízottjaiként" sokkal tudatosabb vásárlói az egészségügyi szolgáltatásoknak, hiszen megfelelő információkkal rendelkeznek a páciens betegségeiről - mondta a GKI munkatársa.

Javulna a színvonal?

A szakértő úgy véli, a jelenlegi rendszer hibája, hogy túlságosan Budapest-központú, hiszen a fővárosban lehet választani a különböző kórházak között, vagyis lehet őket versenyeztetni, vidéken azonban, főleg a nagy távolságok miatt, nem nagyon van választási lehetőség.

A választási lehetőség elsősorban a járóbeteg-ellátási szinten alakítható ki. Itt a magánszolgáltatók versenybe szállhatnának az államiakkal, ami minőségjavulást eredményezne - véli Rékassy Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×