eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Nagy-Britanniában nem etetnek pulykát pulykahússal

Fizikai lehetetlenség, hogy Nagy-Britanniába magyar pulykahússal került be a madárinfluenza vírusa - szögezte le az InfoRádiónak Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A magyar főállat-orvos telefonon beszélt brit kollégájával, aki elmondta: a jelentés még nem végleges és nem hivatalos, bár délelőtt valóban felkerült a londoni agrártárca honlapjára - mondta el az InfoRádiónak Gőgös Zoltán.

Az államtitkár szerint egyébként a dokumentumban semmi új nincs. A britek most is azt mondják, hogy miután nagyon hasonlít a két vírus egymáshoz, valószínűleg tőlünk hurcolták be Nagy-Britanniába.

Származhat azonban Vietnamból, Hongkongból és még nagyon sok helyről is, mert szinte minden vírus egyforma, és ezt a britek is pontosan tudják - hangsúlyozta az államtitkár, rámutatva, hogy a skóciai és a vietnami vírustörzs például 99.95 százalékban megegyezett. A magyar és a nagy-britanniai vírustörzsnél az egyezés 99,96 százalékos.

"Pulykában nálunk madárinfluenza soha nem volt, pulykahússal kivinni Angliáig a madárinfluenzát pedig szinte fizikai lehetetlenség. Arról már nem is beszélve, hogy Angliában nem etetnek pulykát pulykahússal. Vagyis szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a nagy-britanniai vírus Magyarországról származott" - hangsúlyozta Gőgös Zoltán.

Az agrártárca államtitkára szerint egyébként gyakorlati jelentősége annak sem lenne, ha valóban Magyarországról terjedt volna a vírus Nagy-Britanniára. Hazánk eddig a madárinfluenza kezelése kérdésében minden nemzetközi szervezettől csak dicséretet kapott, emlékeztetett Gőgös Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×