eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Egy vagon pénzből újulhat meg a Várbazár

Az I. kerület polgármestere szerint európai uniós források bevonásával mintegy 5-7 milliárd forintból lehetne helyreállítani a Lánchíd szomszédságában álló Várbazárt. Nagy Gábor Tamás az InfoRádiónak azt mondta: a hasznosítást állami irányításban kéne tartani.

A kormánynak döntenie kéne arról, hogy kiemelt fejlesztési programként beemeli-e a Várbazár helyreállítását a Nemzeti Fejlesztési Tervbe vagy sem - mondta az InfoRádiónak az I. kerület fideszes polgármestere.

A Medgyessy-kormány egykor döntést hozott a Budai Vár teljes felújításáról, Nagy Gábor Tamás szerint azonban akkoriban még nem álltak rendelkezésre azok a vissza nem térítendő uniós pénzügyi alapok, amelyekhez ma már hozzá lehet férni.

Nem olcsó

A szakértői vélemények szerint a Várbazár felújítása 5-7 milliárd forintba kerülne - jelentette ki a polgármester, ebben az esetben azonban nem épülne mélygarázs, nem létesülnének új beruházások, csupán azt a területet állítanák helyre, amelyet Ybl Miklós tervezett Erzsébet királyné kertjének.

A hajdani park ismét park lehetne korzóval, üzletekkel, kávézókkal, éttermekkel, galériákkal, a testőrgárdisták hajdani lakóépületeiből pedig irodák vagy szállók alakulhatnának - fűzte hozzá Nagy Gábor Tamás.

Befektetés állami irányítással

A fideszes politikus szerint a beruházások üzemeltetésébe, a kivitelezésbe be lehet vonni a magántőkét, a stratégiai cél azonban az lenne, hogy az állam ne vonuljon ki a feladat ellátásából, maradjon "az ügy ura".

Nagy Gábor Tamás úgy véli: a terület hasznosítását nem szabadna átadni a befektetőknek, azt állami irányítással és felelősségvállalással kéne megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×