eur:
396.88
usd:
359.57
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Tölgyessy: Pénzzel nem lehet megvásárolni az egyházakat

Tölgyessy Péter politikai elemző szerint Gyurcsány Ferenc fenntartja a vallásszabadságot, de sok mindenben másképpen viszonyulna az egyházakhoz, mint a Horn Gyula vezette kormány. Az elemző szerint nem szerencsés, ha lelkiismereti kérdést jelenthet a baloldali szavazóknak az egyházhoz való kötődés. Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány elnöke ugyanakkor úgy vélte: 10-15 éven belül megteremthető az egyházak önfinanszírozása, amennyiben az állam megfelelően feltőkésíti őket.

Az egyházak által elérni kívánt közegben rohamosan erősödik a baloldali szerepvállalás - mondta el az InfoRádiónak Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint nem szerencsés, ha lelkiismereti kérdést jelenthet a baloldali szavazóknak az egyházhoz való kötődés.

Az egyházak szabadon mondhatnak politikai véleményt, de akkor tudniuk kell, hogy erre politikai választ kapnak, és ez akadályozhatja az újraevangelizáció folyamatát - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

Horn Gyula kormánya kádári módon megpróbálta megvásárolni az egyházakat a kárpótlással - emelte ki. Tölgyessy Péter szerint teljesen logikus, hogy nem baloldaliak az egyházak a múltjuk alapján, és ezen pénzzel nem lehet változtatni.

Az elemző úgy vélekedett, a jelenlegi finanszírozási forma előnyös az egyházaknak, de nem szabadna bolygatni ezt a kérdést.

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc fenntartaná a vallásszabadságot, de sok mindenben már másképpen viszonyulna az egyházakhoz, mint a Horn Gyula vezette kormány. A kormányfő azonban nem tud már ezen változtatni, de ezt belátva le is mondott arról, hogy felülvizsgálja a vatikáni szerződést - tette hozzá.A rendszerváltás óta állandó alku tárgya az állami egyház-finanszírozás - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kultúra Alapítvány elnöke. Koncz Gábor közgazdász kifejtette: az alkuban résztvevők kölcsönös kiszolgáltatottságban és egymástól való tartásban élnek.

Az egyházak visszakerültek abba a társadalmi mederbe, amelyben szabadon működhetnek - emelte ki. Koncz Gábor szerint a politika a költségvetési támogatással tartalmilag nem tudja korlátozni vagy befolyásolni az egyházak működését.

A Magyar Kultúra Alapítvány elnöke szerint 10-15 éven belül megteremthető az egyházak önfinanszírozása, amennyiben az állam megfelelően feltőkésíti őket, ezzel a kiszolgáltatottsági alkupozíció megváltoztatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

A vártnál gyengébb pénteki munkaerőpiaci adatra megütötték a tőzsdéket, 1-3 százalék közötti esést szenvedtek el a vezető amerikai indexek a múlt hét végén. Ezek után Ázsiában is hasonló volt a helyzet, az új kereskedési hét gyengén indult a térségben, viszont Európában már emelkedést láthattunk, és az USA-ban is megérkezett a felpattanás. A héten hazai és külföldi inflációs jelentésekre, az amerikai elnökjelölti vitára, és többek között az EKB kamatdöntésére lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×