eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Elképesztő, hogy mi minden van az ivóvízben

A víznek nemcsak a fogyasztói ára fontos, hanem a minősége is - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója. Haranghy Csaba szerint fontos az ivóvíz kémiai összetételének folyamatos vizsgálata, mert újabban hormonmaradékokat és más, az egészségre káros, nehezen lebontható vegyületeket tartalmaz a szennyvíz Magyarországon.

A víznek nemcsak a fogyasztói ára fontos, hanem a minősége is - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója. Haranghy Csaba hangsúlyozta: hosszú ideje napirenden van a víziközmű-törvény megalkotása, és a parlament idei törvényalkotási tervében szerepel ez a kérdés.

Fontos bizonyos kémiai származékok eltávolítása a vizekből - közölte. Haranghy Csaba hozzátette: a mesterséges anyagok, mint például a mosószerek, a vegyszerek és az olaj lebontása nehezen megoldott.

Jelenleg az ÁNTSZ és a víziközmű-szolgáltatók is mérik a víz minőségét - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: elkezdődött egy átalakítási folyamat, amely végén az ÁNTSZ felügyeleti szervvé válna, ám ennek előfeltétele, hogy megerősítsék a víziközművek laboratóriumi hálózatát.

A Fővárosi Vízművek munkatársai gyógyszerszármazékokból és élelmiszer-kiegészítőkből származó hormonmaradványait keresnek a vizekben - közölte Haranghy Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×