eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Kilencszáz iskola eshet áldozatul a reformnak?

Jelenleg mintegy 900 iskolát fenyeget bezárás vagy összevonás a közoktatás finanszírozásának megváltozása miatt, az elkövetkező egy-két évben pedig további akár 600 iskola működése válhat kérdésessé - közölte a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete alelnöke.

A Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (MANTE) szerint a közoktatásban reformnak nevezett folyamat nem más, mint a területre fordítandó források drasztikus és a magyar történelemben eddig példa nélküli megkurtítása - mondta a tömörülés alelnöke.

Porogi András hozzátette: ha minden a jelenlegiek szerint folytatódik, Hiller István miniszter 6 ezer tantermet szüntet meg az elkövetkező három évben.

A MANTE vezetője kifejtette: a forráskivonást a gyereklétszámok csökkenésével indokló kormányzati magyarázat nem állja meg a helyét, mert a kivonás éppen azt az alsó tagozatos korosztályt érinti legérzékenyebben, ahol a gyereklétszám az elkövetkező években nem csökkenni, hanem stagnálni fog.

A forráskivonás azon túl, hogy a közoktatás valamennyi részében a feltételek rosszabbodását, a minőség romlását eredményezi, az általános iskolákat létükben is veszélyezteti, mivel az alsóbb évfolyamokon nagyobb mértékű az elvonás.

Ezzel a csak általános iskolát, vagy főleg a csak alsó tagozatot működtető önkormányzatok kerülnek megoldhatatlan helyzetbe - tette hozzá az egyesület alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×