eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Bonyolódik a Tubes-ügy

A pécsi közgyűlés nem szavazta meg a változtatási tilalmat a Tubes-hegyre tervezett katonai radar építési helyszínére.

A baloldali többségű képviselő-testület szocialista és szabad demokrata tagjai elutasították, a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület képviselői támogatták a javaslatot.

Tasnádi Péter szocialista polgármester a közgyűlés szünetében újságíróknak azt mondta: a baloldal azért szavazott nemmel, mert a tilalom elrendelését nem tartotta szükségesnek.

Hozzátette, az ellenzék szerint a pécsi építési szabályzat a hidrogeológiai övezet védelme érdekében amúgy is tiltja egy ilyen beruházás megvalósítását.

Tóth Bertalan alpolgármester azt mondta, hogy a pécsiek többségét a március 4-i népszavazáson nem érdekelte a lokátor ügye, a szocialisták ennek megfelelően hozták meg döntésüket.

Véleménye szerint a lokátort ellenző civilekhez csatlakozott jobboldali képviselők ugyanakkor környezetvédelmi kezdeményezés mögé bújva kezdtek politikai akcióba, hiszen zöldtagozatuk vezetője korábban úgy nyilatkozott: az, hogy a lokátor nem a Zengőre, hanem a Tubesre kerül, a kisebbik rossz, aminek örülni kell.

Révész Mária, a Fidesz frakcióvezetője visszautasította a vádakat.

A jobboldali koalíció által javasolt változtatási tilalom elrendelése azért lett volna fontos, hogy a kormány átgondolhassa döntését, és feltegye újra a kérdést, hogy "érdemes-e a Tubest erőltetni, ha létezik annál jobb helyszín a beruházáshoz" - mondta.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a radar felépítése aggályos a Tubes-hegyen, mert veszélyezteti Pécs vízbázisát, közel van a városhoz, amely így egy esetleges támadáskor katonai célponttá válhat.

Bretter Zoltán szabad demokrata képviselő azzal érvelt, hogy a szavazás érvénytelen lett, így a lokátor mindenképpen fel fog épülni.

A város számára most az a fontos, hogy olyan alkut kössön a kormánnyal, amely Pécs fejlődését szolgálja - tette hozzá.

A közgyűlés rendkívül feszült hangulatban ülésezett. A polgármester többször is az ülés berekesztését helyezte kilátásba, mert a hallgatóság tapssal és bekiabálásokkal zavarta a napirendi javaslat tárgyalását.

A változtatási tilalomról szóló határozat elutasítását követően többen szégyennek nevezték az eljárást és szidalmazták a baloldali képviselőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×