eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Bizonytalanabbak vagyunk, mint négy éve

A 2003-as adatokhoz viszonyítva nőtt azoknak az aránya, akik a politikai-gazdasági rendszerváltáshoz fűzött reményeiket nem látták beteljesülni - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet februári felméréséből.

A megkérdezettek 41 százaléka inkább csalódott a rendszerváltásban; ez az eredmény hat százalékponttal kevesebb, mint 2003-ban - derül ki a felmérésből.

Négy év alatt 14-ről 26 százalékra nőtt azok hányada, akik nagyon csalódtak a rendszerváltásban, és érzésük szerint semmi sem teljesült elvárásaik közül.

Tíz százalék úgy nyilatkozott, hogy eleve nem vártak semmi jót a rendszerváltástól, és feltevéseik be is igazolódtak - mutat rá a kutatás.

Sokan nem értik, mi folyik körülöttük

Nőtt a bizonytalanság a minket körülvevő világgal szemben is: a korábban mért 53 százalékhoz viszonyítva idén már 64 százalék nyilatkozott úgy, hogy az emberek nem értik a körülöttük lévő világot - világít rá a GfK.

Az adatok szerint a megkérdezettek 80 százaléka inkább a fogyasztás visszafogása mellett érvel abból kiindulva, hogy sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

A maradék 20 százalék hedonista elveket vall: úgy vélik, érdemesebb a mának élni és azoknak van igazuk, akik mindig többet és többet fogyasztanak.Hová lettek az erkölcsök?

A válaszadók 64 százaléka szerint "nagy baj az, hogy eltűntek a régi erkölcsök", ugyanakkor 5 százalékkal csökkent azoknak az aránya 2003 óta, akik szerint "nem baj, ha új erkölcsök és új szokások alakulnak ki".

A lakosság különböző félelmeit vizsgálva a GfK kutatói arra következtettek, hogy csökkentek az egyén saját magánéletével kapcsolatos félelmei: 2003-hoz viszonyítva kevesebben tartanak az olyan személyes problémáktól, mint a magány, az egyedüllét, vagy a munkahely elvesztése.

Aggasztó a gazdasági és politikai helyzet

Ezzel szemben a gazdasági és politikai élet aggasztja a közvéleményt: 67 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a rossz gazdasági helyzettől és a recessziótól félnek, míg 42-ről 47 százalékra emelkedett azoknak a hányada, akik a politikai szélsőségesek elszaporodásától tartanak.

A külföldiek nagyszámú megjelenésétől a megkérdezettek 44 százaléka tart - írja a piackutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×