eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Morvai: "az első számú felelősnek Gyurcsány Ferencet tekintjük"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt nevezi meg elsőrendű felelősnek a 2006. szeptemberi és októberi demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri brutalitásért a Civil Jogász Bizottság jelentése. Morvai Krisztina, a testület társelnöke az InfoRádióban kijelentette: "mindez egyenesen vezetett el az október 23.-i eseményekig", amiért "az első számú felelősnek Gyurcsány Ferencet tartjuk".

Bár hivatalosan csak pénteken hozzák nyilvánosságra a tavaly őszi eseményeket vizsgáló Civil Jogász Bizottság tanulmányát, a testület társelnöke, Morvai Krisztina az InfoRádiónak a dokumentum tartalmáról elmondta, hogy abban Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt nevezik meg az első számú felelősnek, "mégpedig azért, mert ő volt az, aki instruálta a rendőrséget a tömeges brutalitásokra és közvetve az önkényes letartóztatásokra is".

Morvai Krisztina szerint az erőszakos, garázda "néhány tucatnyi kigyúrt, kopasz ember" és a békésen tüntető Kossuth téri tömeg összemosása már "18.-án éjszaka elkezdődött és 19.-én a miniszterelnök már kialakította a csendes többség versus randalírozó kisebbség kettőségét, amivel szemben ő megígérte, hogy megvédi a magyar embereket".

A Civil Jogász Bizottság társelnöke indoklásában hangsúlyozta: a kormányfő szóvivője is utalt arra, hogy Gyurcsány Ferenc szeptember 19.-én "közvetlen közelből figyelte az eseményeket", tehát gyakorlatilag "egy irányítóközpontban volt".

A szakember szerint a hírügynökségek percről percre tudósítottak arról, hogy "hány embert vertek össze a rendőrök". "Teljesen egyértelmű volt, hogy szeptember 19.-én éjszaka már tömeges emberi jogi jogsértésekre került sor" - fogalmazott Morvai Krisztina, aki szerint másnap reggel a miniszterelnöknek azonnali vizsgálatot kellett volna elrendelnie."Nem ez történt, hanem szó szerint azt mondta, hogy 'példás volt a rendőrség fellépése'" - mondta a társelnök. Szeptember 20.-án éjszaka "újabb emberek szenvedését kellett megélni, újabb lelki kínokon mentek keresztül a megfenyegetettek, a bebörtönzöttek. Akkor már Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány is kijelentette, hogy azért tudtak ilyen határozottan fellépni, mert a miniszterelnök mögöttük áll" - emlékeztetett Morvai Krisztina.

A társelnök szerint "mindez egyenesen vezetett el az október 23.-i eseményekig", amiben "az első számú felelősnek Gyurcsány Ferencet tartjuk". Erre a bizonyítékot a hírügynökségi jelentések és a kormányfő interjúi jelentik - állítja a Civil Jogász Bizottság vezetője.

"Ezek abszolút kemény, objektív bizonyítékok, ezek nem következtetések" - hangsúlyozta az InfoRádióban Morvai Krisztina, aki emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc maga nyilatkozta többször is: kapcsolatban áll a rendőrséggel. "Tizenkilencedikétől kezdve a miniszterelnök folyamatos felhatalmazást adott a rendőrségnek arra, hogy így járjanak el" - jelentette ki.

Az ellenzék felelősségéről szólva Morvai Krisztina elmondta: "Fel vagyok háborodva azon, hogy miért lenne a Fidesz a felelős ezért, hát nem a Fidesz van kormányon. Ha a Fidesz lenne a kormányon és annak a miniszterelnöke és rendészeti minisztere instruálta volna a rendőrséget, akkor ő lett volna a felelős".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×