eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Magyar oktatásügy: kréta legyen vagy digitális tábla?

Bűn lenne megfosztani a diákokat a digitális tábla hasznaitól - mondta az InfoRádiónak Magyar Bálint. A fejlesztéspolitikai államtitkár szerint az iskolák fenntartásának nehézségeit el kell választani az internet bevezetésétől. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke ezzel szemben úgy véli, először megfelelő munkakörülményeket kell teremteni, vagyis krétára és jó minőségű székekre sokkal inkább szükség van az iskolákban, mint digitális táblákra, amely személytelenné teszi az oktatást.

Nem igazán történt technológiai változás a magyar oktatási eszközök használatában az elmúlt száz-százötven évben - mondta Magyar Bálint az InfoRádiónak. A fejlesztéspolitikai államtitkár kifejtette: az internet már bejutott az iskolákba, a következő feladat az, hogy a tantermekbe is bevezessék a világhálót.

Magyar Bálint elmondta, az interaktív tábla számítógéppel és projektorral együtt használható, vagyis ezáltal minden internetes tartalmat ki lehet vetíteni.

Az államtitkár előnyként említette, hogy a digitális tábla egy hatalmas érintőképernyős számítógépként üzemelhet, így a tábla előtt tud a diák feladatokat megoldani, a számítógép pedig megjegyzi a diák teljesítményét, megkönnyítve az adminisztrációt.

Leköti a gyerekeket

Ez az eszköz a figyelemhiányos gyermekeket is leköti, valamint segíti a társadalmi különbségek csökkentését - hangsúlyozta Magyar Bálint. Hozzátette: bűn lenne megfosztani ettől a diákokat.

A volt oktatási miniszter leszögezte: nem szabad szembeállítani a digitális táblák bevezetését az iskolák fenntartási nehézségeivel, mivel az intézmények felújítására 120-140 milliárd forintot szán a kabinet a második nemzeti fejlesztési terv részeként, míg az Intelligens Iskola Program közel 40 milliárdból megvalósítható.

Angol és mexikói példa

Hogy pontosan hány eszközt szereznek be, az az ártól függ, de a tervek szerint egy eszközre 900 ezer forintnál többet nem fordíthatnak, így mintegy 40 ezer tanteremben lehet digitális tábla.

Az iskolák többsége két felmérés során is az interaktív táblát jelölte meg a szükséges informatikai fejlesztések terén - tette hozzá Magyar Bálint.

Példaként említette, hogy Angliában két év alatt szerelték fel az összes tantermet az eszközzel, míg Mexikóban 150 ezer digitális táblát üzemeltek be.Ha a kormány szeretne befektetni az oktatásba, olyan módon tegye, ami az integrált tanításnak és a gyerekek érdekeinek megfelel, és nem változtatja még személytelenebbé az oktatást - reagált az InfoRádiónak Kerpen Gábor a digitális táblák bevezetésének ötletére.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke kifejtette: az interaktív táblák bevezetésére szánt 40 milliárd forintból több száz iskolát lehetne megmenteni, legalábbis az alapján, hogy egymilliárd forint hiány miatt húsz oktatási intézményt kell átszervezni Budapesten.

Fontosabb a kapcsolat, mint a technika

A pedagógusok és a diákok közötti kapcsolatteremtést kellene elősegíteni, nem pedig technikai eszközöket fetisizálni - emelte ki Kerpen Gábor.

Az érdekképviselet elnöke hangsúlyozta: krétára, jó világításra és megfelelő minőségű székekre sokkal inkább szükség van az iskolákban. Előbb a megfelelő munkakörülményeket kell megteremteni, és ezt követően lehet ilyen eszközök beszerzésén gondolkodni - mondta Kerpen Gábor.

Hozzátette: reméli, nem csak annyi tanterem marad a közeljövőben, amennyi tábla beszerzéséről szól a projekt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×