eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Az orvosok megdöbbenéssel fogadták az OPNI feldarabolását

Az Lipót-központként ismert Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben megdöbbenéssel fogadták azt a miniszteri döntést, miszerint az intézmény három különböző helyre, a Semmelweis Egyetemre, az Amerikai úti Idegsebészeti Intézetbe, illetve a Nyírő Gyula Kórházba költözne át. A véleményüket megfogalmazó orvosok szakmai képtelenségnek tartják a darabolást.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet név nélkül nyilatkozó munkatársai egyöntetűen abszurdnak és értelmetlennek minősítették az intézmény három részre darabolását.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter összehívta a 15 országos egészségügyi intézet főigazgatóját, és közölte: a Svábhegyi Gyermekkórháznak és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek ki kell költöznie jelenlegi épületéből.

Az utóbbi várhatóan három intézménybe költözik: a Semmelweis Egyetemre, az Amerikai úti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetbe és a Nyírő Gyula Kórházba.

A Lipót-központ szakorvosai képtelenségnek tartják, hogy egy sok évtized alatt kialakított, a klinikai színvonallal azonos és komplex ellátást nyújtó pszichiátriai és neurológiai intézményt "szétverjenek".

Az Amerikai úti Idegsebészetre költözéssel kapcsolatban többen kifejtették, hogy ott még szűkített ágyszámmal sem férne el például a neurológia, és ami még rosszabb, egy jó színvonalú országos intézményt kellene - ahogy fogalmaztak - lenullázni az áthelyezés miatt, és a diagnosztikai eszközöknek is "csupán a fele" mozdítható.

Valamivel reményt keltőbb visszhangja van a II. kerületi közgyűlés döntésének, amely szerint a Lipót-központ egész területét átépítési tilalom védi a kerületi szabályozási terv megszületéséig.

Láng Zsolt polgármester ezzel szeretné elejét venni a potenciális befektetők korai tervezgetéseinek.

A Lipót-központ gazdaságilag nincs rossz helyzetben. Az intézet kápolnáját több mint 10 millió forintért adományokból és pályázati pénzekből hozták rendbe alapítványi gyűjtéssel, és a szentély heteken belül 80 százalékban elkészül.

A továbblépést azonban lehetetlenné teszi, hogy a 139 éves épület sorsa háromnegyed éve bizonytalan, benne a világszínvonalú kutatással, ellátással vagy például az immár 30 éves Epilepszia Központtal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×