eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Diszkriminálják az egyetemi felvételin a férfiakat?

A szociális ellátórendszer hiányosságai miatt kaphatnak a kismamák 8 pluszpontot a felvételin - állítja az oktatási tárca. Az InfoRádió azzal a kérdéssel kereste meg a minisztériumot, hogy nem diszkriminatív-e a férfiakkal szemben az új rendelkezés.

Tandíjmentességet kapnak 2007 szeptemberétől a kismamák, illetve mindenki, aki terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesül. Mivel az említett segélyeket férfiak is kaphatják, nem lehet szó diszkriminációról - állítja az oktatási tárca.

Érthető a rendelkezés, egy gyermekét nevelő hallgató költségei ugyanis vélhetően magasabbak, mint az átlagos diáktársaké. Az azonban már kevésbé, hogy miért jár nekik automatikusan nyolc többletpont a felvételin. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár szerint jogos a felvetés.

Mint mondta, felvethető, hogy a szociális kérdéseket feltétlenül a felsőoktatásban kell-e szabályozni, vagy a szociális ellátórendszerben.

Bár eddig is sok ezren kaphattak a felvételi eljárásban pluszpontokat nem tanulmányokhoz kapcsolódó eredményekért, például olimpiai, vagy világbajnoki helyezésért, de idén a kismamákkal 13 ezerrel bővült a jogosultak köre.

Felvetődik tehát a kérdés, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűeknek miért könnyebb bejutni a felsőoktatásba, mint egy átlagos diáknak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint, bár jogos a kérdés, mégsem jelent problémát. Miskolczi Norbert azt mondta, nagyon szűk a jogosultak köre, és így nem szorítanak ki senkit a felsőoktatásból.

Az oktatási tárca sajtóosztályán azt mondták, azért adnak pluszpontokat a kismamáknak, mert a szociális ellátórendszer nem megfelelő, így minden minisztérium a maga módján könnyíti az állítólagos rászorulók helyzetét.

A témában megkerestük a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot is, ahol hétfőre ígértek választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×