eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Nyolc többletpont jár a felvételiző kismamáknak

Nyolc többletpontot szerezhetnek a kismamák az idei felvételi eljárás egyik újítása nyomán. A felsőoktatási szakállamtitkár szerint, jogos a felvetés, mely szerint ez diszkriminációt jelenthet a férfiakkal szemben, azonban úgy véli, családbarát intézkedésekről van szó.

A felsőoktatási szakállamtitkár az InfoRádiónak elmondta: a gyermekgondozási segélyben (gyes) vagy gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő kismamáknak, illetve a fogyatékosoknak 8, a szociálisan hátrányos helyzetűek 4 pluszpontot kapnak a felvételi eljárás során.

Manherz Károly hozzátette: továbbra is jár többletpont a nyelvvizsgáért és az emelt szintű érettségiért.

A szakértő elismerte, hogy diszkriminatív lehet a kismamákat érintő döntés, hiszen a férfiaknak ilyen eleve nem járhat, és maga is felvetette a kérdést, hogy ezeket a szociális kérdéseket a felsőoktatásban kell-e szabályozni, vagy esetleg a szociális ellátórendszernek kéne valamilyen módon rendeznie.

A kismamákat, mint Manherz Károly közölte, eddig is felmentették a költségtérítés fizetése alól, az ő tandíjukat a kormány megtérítette. Ez általában 2,5-3 milliárd forintos kiadást jelent, hiszen jelenleg is 13 ezer kismama vesz részt az egyetemi képzésben.

A szakállamtitkár elmondta: a felvételi kormányrendelet célja, hogy megkönnyítse a gyes-en és gyed-en lévők bekapcsolódását a felsőoktatásba, éppen ezért ítéli oda a többletpontokat és biztosítja őket arról, hogy nem kell képzési hozzájárulást fizetniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×