eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A minisztérium szerint nem kerülhetett beteg magyar baromfi Angliába

Nem Magyarországról fertőződtek meg a brit szárnyasok, állítja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az ottani és a magyar fertőzött baromfitelepek között nem volt kereskedelmi kapcsolat.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerint minden alapot nélkülöznek azok a hírek, amelyek szerint a Magyarországról exportált ludakról terjedt át a madárinfluenza azokra a Suffolk grófságbeli farmon tartott pulykákra, amelyek leölése most is folyik.

Dékány András az InfoRádiónak elmondta: a brit főállatorvos az uniós előírásoknak megfelelően megkereste és tájékoztatta magyar kollégáját a történtekről. Ahogyan korábban Magyarországon, a szigetországban is a madárinfluenza H5N1-es típusa pusztított, és London is azokat a lépéseket vezette be, mint Budapest.

A bejelentés nem lepte meg a szakembereket, hiszen másutt is ezt a vírustörzset regisztrálták és izolálták - tette hozzá a szóvivő.

Nem lehet összefüggés

A korábbi hírek arról szóltak, hogy mindkét farmnak a brit Bernard Matthews a tulajdonosa, Dékány András azonban úgy nyilatkozott, a férfi csupán tulajdoni résszel rendelkezik a két vállalatban.

A szóvivő hozzátette: éppen Bernard Matthewstól tudják, hogy Magyarországról se tojást, se vágott, se élő baromfit nem szállítottak a szigetországba, de máshová sem. Emellett Angliából sem érkeztek ilyen termékek Magyarországra.

Dékány András emlékeztetett: Szentesen tenyészállatokat tartottak, nem pedig feldolgozásra szánt szárnyasokat, Derekegyházon pedig napos és hetes ludak voltak, amelyek nem voltak sem szállítható, sem feldolgozható állapotban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×