eur:
396.21
usd:
367.18
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Pokorni: brutális megszorítások és leépítések

Az Alkotmánybíróság döntését várja a Fidesz és a KDNP az elutasított népszavazási kérdések ügyében. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint az OVB döntése jogilag nem megalapozott. A politikus brutálisnak nevezte az oktatási források csökkentését.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Fidesz és a KDNP, miután az Országos Választási Bizottság elutasította a pártok által kezdeményezett népszavazási javaslat négy pontját.

A szervezet arra hivatkozott, hogy a tandíjról, a vizitdíjról, a nyugdíjasok munkavállalásának és a kormánytagok költségvetési hiányért viselt felelősségének kérdéséről nem dönthetnek a polgárok.

Pokorni Zoltán szerint az OVB döntésének, miszerint a kormányprogramban szereplő kérdésekről nem lehet népszavazást kezdeményezni, nincs jogi alapja. A XII. kerület polgármestere szerint a szervezet aktuálpolitikai döntést hozott.

Szavazás legkésőbb ősszel

A népszavazási törvény megszabja, mely kérdésekben nem foglalhatnak állást a szavazók. Ilyenek az alkotmányban foglaltak, a költségvetés, illetve az adótörvények tartalma, és a nemzetközi szerződések. A kormányprogram - mivel az formáját tekintve egy országgyűlési határozat - nem tartozik ebbe a körbe - tette hozzá Pokorni Zoltán.

Az ellenzéki pártok reményei szerint a népszavazásra legkorábban jövő májusban, legkésőbb szeptember-október környékén kerülhet sor - mondta el a politikus.

A Fidesz és a KDNP arra kérte a kormányt, amíg a választók nem mondhatnak véleményt, függesszék fel a vitatott döntések végrehajtását - közölte Pokorni Zoltán.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének sztrájkfelhívásával összefüggésben a politikusok emlékeztetett arra, hogy a kormány ellentételezés nélkül növeli a pedagógusok munkaidejét, ami elbocsátásokhoz vezet.

 

A XII. kerületben 508 pedagógusból 82 állása szűnik meg szeptembertől. Ez több mint 10 százalékos leépítés - hangsúlyozta a kerület polgármestere.

 

Pokorni Zoltán hozzátette: csodálja a pedagógusok türelmét, igaz, még nem indították el a leépítést a fenntartók.

 

Az oktatási költségvetésről a terület korábbi minisztere úgy véli: nincs szó reformról, csak arról, hogy sokkal kevesebb lesz a normatív támogatás. Óvodásoknál 194 ezer forint helyett 140 ezer forint, iskolák első osztályán 205 ezer helyett 145 ezer forint lesz ez az összeg.


Ezt a brutális megszorítást csak az árnyalja, hogy csak szeptembertől lép életbe - fűzte hozzá a Fidesz alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×