eur:
395.45
usd:
366.07
bux:
73893.34
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Kórházátalakítás: össznépi bizonytalanság

A kórházak megszüntetéséről, eladásáról vagy átalakításáról egyelőre senki nem tud biztosat, sem az intézmények, sem az egészségügyi tárca. Az országos egészségügyi intézetek vezetői a jövő hét végéig dolgozzák ki javaslataikat, amelyekből kiderül: mit kezdenének a saját intézményeikkel.

Mint ahogy arról az InfoRádió már korábban beszámolt, az egészségügyi tárca tervezete szerint több országos egészségügyi intézet megszűnne a jövőben, így például az Alkotás utcai Sportkórház, a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, és a hűvösvölgyi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, de önálló intézményként az Országos Gyógyintézeti Központ sem maradhatna meg a jövőben.

Önkormányzati tulajdonba kerülhet például a balatonfüredi szívkórház, és jelentősen csökkenhet az ágyszáma az Országos Reumatológiai Intézetnek, ugyanakkor többletmunkája lehet az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézetnek, ha az agyi infarktusos betegeket is át kell venniük a pszichiátriai intézettől.

Még sokminden változhat

Ezek csak tervek, nem konkrétumok, tehát változhatnak a kórházvezetők javaslatai alapján - hangsúlyozta az InfoRádióban korábban Horváth Ágnes a tárca államtitkára. Az országos egészségügyi intézetek vezetői a jövő hét végéig dolgozzák ki javaslataikat arról, hogy mit szeretnének.

Persze ők is csak a minisztériumi tervezetből indulhatnak ki, igaz: ahhoz hozzátehetnek, és abból elvehetnek, de mindezt tételesen és szakmailag indokolni kell. Döntésüket a miniszter mérlegeli majd.

A nem országos intézetek esetében még bizonytalanabb a helyzet. Nem tudják, hogy a tervezett ágyszám-csökkentés miatt el kell-e bocsátaniuk orvosaikat, és ha igen, akkor közülük hányat, és mikor. Kérdéses az is, hogy mi lesz a műszereikkel, gépeikkel.

Bizonytalan finanszírozás

Bizonytalanok a kórházak finanszírozásukat illetően, és azzal kapcsolatban is, hogy biztosítani tudják-e a betegek megfelelő ellátását. Vészharangot kongat több városi kórház mellett a Semmelweis Egyetem is, amely súlypont intézmény lesz a tárca tervei szerint, mégis az ágyszám-csökkentés miatt minden harmadik beteget el kell majd küldeniük. A stratégiai igazgató az InfoRádióban ellehetetlenített orvosképzésről is beszélt.

Mindeközben arról hallani, hogy még a kormánypolitikusok sem biztosak a kiemelt kórházak számában. Mint mondják, bővülhet a 31 intézményt tartalmazó lista.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×