eur:
394.16
usd:
364.65
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Hazajöttek, de továbbindulnának a romák

Egy hét után hazaérkezett Svédországból a mohácsi romák első, húszfős csoportja. Az elmúlt egy hónapban több mint 150 roma kért politikai menedékjogot a skandináv országban.

"A hazatértek közül az a nyolc személy, akikkel kapcsolatban vagyok, úgy nyilatkozott: másra, jobbra számítottak Svédországban" - mondta a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Kovács István beszámolt arról, hogy a mohácsi romák nem kaptak munkát, így nem volt miből megélniük. Belátták, hogy álláskeresés szempontjából amúgy is rossz időszakban mentek ki.

A kisebbségi vezető hozzátette: ennek ellenére kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy bár visszatértek, elutaznak más államokba szerencsét próbálni.

Kovács István elmondta, hiába próbálják őket lebeszélni, még ebben a hónapban további félszáz mohácsi roma készül Svédországba.

Felmérik, hogy hányan indulnának

Ezzel egyidőben operatív megbeszélést kezdeményezett Pécs polgármestere annak kapcsán, hogy pontos információk legyenek arról, hány roma család készül Svédországba Baranya megyéből.

Tasnádi Péter szeretné pontosan felmérni, hogy mit tesznek a roma szervezetek, kisebbségi önkormányzatok az érintettek pontos tájékoztatása érdekében.

Az elmúlt négy hétben több mint 150 roma kért politikai menedékjogot Svédországban. A svédországi magyar nagykövet közlése szerint az eddig elbírált 92 kérelemből 76-ot elutasítottak, 16-an nem várták meg a döntést: visszavonták beadványukat.

Csütörtökön a budapesti Svéd Nagykövetség közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy uniós állampolgárok nem kaphatnak Svédországban menedékjogot.

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×