eur:
395.76
usd:
365.49
bux:
73997.94
2024. július 31. szerda Oszkár

Presedens értékű döntés a magyar melegek együttéléséről?

A Bevándorlási és Állampolgársági hivatal több éves pereskedés után engedélyezte egy erdélyi fiatal letelepedését Magyarországra. Korábban kérését azzal utasították el, hogy azonos nemű élettársa nem minősül családtagnak, így az ő vagyona nem vehető figyelembe annak eldöntésekor, hogy a letelepedni szándékozó rendelkezik-e a magyarországi életvitelhez szükséges anyagiakkal - közölte a Háttér Társaság a Melegekért.

Az ügyet - korábban - érdemben eldöntő Legfelsőbb Bíróság végzésének indokolásában megerősítette: nem lehet a megélhetés biztosítottságának vizsgálatakor - kizáró rendelkezés hiányában - figyelmen kívül hagyni a kérelmező élettársának a támogató nyilatkozatát sem, tekintettel arra, hogy az azonos nemű személyek is élhetnek élettársi viszonyban.

"A peres eljárás arra a súlyosan diszkriminatív törvényi rendelkezésre hívta fel a figyelmet, hogy az azonos nemű személyek tartós együttélésének kereteit megadó élettársi viszony lényegesen kevesebb jogot nyújt számukra, mint a kizárólag különneműek részére fenntartott házasság intézménye. A melegek tartós együttélésének fogyatékos jogi szabályozása oda vezet, hogy - egyebek mellett - a magánélet tiszteletben tartásához és a család egységének biztosításához fűződő jogaik is sérülnek" - olvasható a szervezet közleményében.

Az eset kapcsán az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület javaslatot készít elő, amelyben felhívja a jogalkotó figyelmét az azonos nemű emberek tartós együttélése szabályozásának hiányosságaira.

Címlapról ajánljuk

Sántító ember így még nem vívott – elődöntőben a kardcsapat

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád – a nagy hármas 45-38-ra nyert az olaszok ellen a kardcsapatok negyeddöntőben, s bejutott a legjobb négy közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 11:28
×
×
×
×