eur:
395.83
usd:
365.44
bux:
74012.72
2024. július 31. szerda Oszkár

A Svédországba induló romáknak elegük lett Magyarországból

Mintegy 20-30 Baranya megyei roma indult a jobb élet reményében a Ferihegyi repülőtérről Svédországba, ahol - közlésük szerint - politikai menedékjogot is kérnek.

A roma családok több tagja a repülőtéren összegyűlt újságíróknak az utazást azzal indokolta, hogy "elegük lett Magyarországból, abból, hogy nem találnak munkát", és abból is, hogy "nem ritkán rasszista atrocitásokkal kell szembesülniük".

A Malmőbe tartó járatra több Baranya megyei településről érkezett család már hetekkel ezelőtt megvette az egy útra szóló repülőjegyet.
A pécsi, 40 év körüli Kolányos Tibor az MTI-nek elmondta: rokonai hónapok óta kinnt élnek Malmőben, ahova a bíztató telefonok és levelek hatására indulnak most útra a családok. A férfi hozzátette politikai menedékjogot is kérnek.

"Nem értem, hogy minek van itt ennyi újságíró és tévés! Mi közük van ahhoz, hogy hova megyünk? Ez egy szabad ország, egy uniós országba megyünk, egy másik uniós országból" - fogalmazott a mohácsi Gojkovics Péterné, aki éppen a fiával együtt készült a beszállásra.

A felvetésre, hogy miért döntöttek a távozás mellett, mindössze azt mondták, hogy a jobb élet reményében utaznak Malmőbe. Hozzátették: három hete vették egy útra szóló jegyüket, és eltökéltek, hogyha rajtuk múlik, "vissza sem jönnek".

Az MTI által megkérdezett családok többsége nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy Svédországa érkezésük után hova mennek, hol, kinél szállnak meg.

A szintén mohácsi Balogh Tünde közölte: abban bíznak, hogy azok a rokonaik, akik már több hónapja Malmőben élnek, segítenek nekik.

"A kintiek már munkát is találtak, igaz feketén, de mi itthon még azt sem tudtunk találni" - mondta.

Címlapról ajánljuk

Sántító ember így még nem vívott – elődöntőben a kardcsapat

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád – a nagy hármas 45-38-ra nyert az olaszok ellen a kardcsapatok negyeddöntőben, s bejutott a legjobb négy közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 11:28
×
×
×
×