eur:
395.77
usd:
366.02
bux:
73964.16
2024. július 31. szerda Oszkár

Szocialista feljelentés lázadás előkészülete miatt

Lázadás előkészületének bűntette miatt tett feljelentést a Batthyány örökmécsesnél november 5-én elhangzottak miatt Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője. A Fidesz szerint ez még figyelemelterelésnek is gyenge.

Bárándy Gergely azt mondta: pénteken azért tett feljelentést, mert az örökmécsesnél a szónok a hallgatóságot arra hívta fel, tanúsítsanak polgári engedetlenséget, és ez köztörvényes bűncselekmény.

November 5-én, a Batthyány örökmécsesnél tartott tüntetésen a magukat "Kossuth téri forradalmároknak" nevező demonstrálók bejelentették, hogy élő lánccal kívánják körbevenni a Parlamentet, megakadályozva ezzel az országgyűlési képviselők bejutását az épületbe.

A jogász végzettségű szocialista képviselő azt mondta: nincs olyan fogalom a jogrendszerben, hogy polgári engedetlenség, egyetlen jogszabály sem engedélyezi ilyen címen a jogsértést.

"Ha valaki nem tartja a be jogszabályokat, akár a gyülekezési jogról szólót, akár bármilyen mást, akkor az szankcióval jár, ha polgári engedetlenség, ha nem" - fogalmazott.

Bárándy Gergely szerint elfogadhatatlan, hogy 50-100 ember a polgári engedetlenség ürügyén államellenes bűncselekményt valósítson meg, veszélyeztetve az ország és a "békés többség" nyugalmát, biztonságát.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen cselekmény számít lázadásnak, a politikus elmondta: ha valaki, vagy valakik az Országgyűlés munkáját megakadályozzák, akkor megvalósítják ezt a bűncselekményt.

Példaként említette: ha valaki elmegy erre az élőláncra, és visszatart egy képviselőt, kicsit meglöki, az már bőven elég ahhoz, hogy megvalósítsa a bűncselekményt.

Egy másik kérdésre Bárándy Gergely közölte, hogy a lázadás előkészületét öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

Fidesz: ez gyenge

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője újságíróknak azt mondta: ami Bárándy Gergely sajtótájékoztatóján elhangzott, az még figyelemelterelésnek is gyenge.

Arról akarják elterelni a figyelmet, hogy az ország morális, gazdasági és pénzügyi válságban van - vélekedett a politikus.

Az ellenzéki képviselő, akinek tájékoztatóján Bárándy Gergely is megjelent, közölte: azt javasolják a szocialista képviselőnek, vizsgálja meg, milyen jogi kategóriába tartozik, ha valaki másfél-két éven keresztül folyamatosan hazudik, négy évet feláldoz az ország életéből azért, hogy megtartsa politikai hatalmát.

Kérdésre válaszolva Ágh Péter azt mondta: Magyarországnak alkotmányos keretek között kell működnie, és csak az ezen keretek között szervezett demonstráció támogatható.

A tüntetők vállalják a "lázadást"


Magyarországon alkotmányos válság és erkölcsi szükségállapot van, ami ellen minden magyar embernek kötelessége lázadni - reagált a feljelentésére Gonda László, a Batthyány örökmécsesnél tartott vasárnapi esti demonstráción.

Az úgynevezett Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője megerősítette a parlament körüli élőlánc szervezése folyamatban van, és ha emiatt lázadással vádolják a "Kossuth téri forradalmárokat" akkor vállalják a szerintük nevetséges rágalmakat.

A mintegy 80 ember részvételével megtartott demonstráción elhangzott, hogy politikai és pénzügyi elszámolási hibák miatt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 kizárta tagjai sorából korábbi ügyvivőjét, Takács Andrást.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban is érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×