eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Kötelező tüdőszűrést rendelhetnek el a TBC miatt

Megfelelő módon zajlik annak a három TBC-s betegnek a kezelése, akik a jelenlegi gyógyszerek többségének ellenálló baktériummal fertőződtek meg - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa. Szükség esetén kötelező tüdőszűrést is elrendelhetnek egy-egy országrészben.

Kovács Gábor elmondta: az újfajta, gyógyszerekkel szemben ellenállóbb TBC-baktérium eddig főleg Afrikában és Kelet-Ázsiában fordult elő nagyobb számban, ugyanakkor Kelet-Európában is észlelték. Az utóbbi időben volt egy nagyobb afrikai járvány, egy közösségben 50-60 esetet észleltek.

A baktérium a hagyományosan alkalmazott TBC elleni gyógyszerek közül a két elsőrendűvel szemben ellenálló, és a másodrendűen alkalmazott gyógyszerek közül is legalább hárommal szemben rezisztens - tette hozzá.

A szakember hangsúlyozta: ezeket a fertőzéseket lényegesebb nehezebben, lassabban és drágábban lehet csak meggyógyítani, ezért nagyon figyelni kell arra, hogy több ember ne fertőződjön meg ezzel a baktériummal.

"Mindenki menjen tüdőszűrésre"

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa szerint szükség van az óvatosságra, mert a Magyarországtól keletre fekvő országokban nagyobb számban fordulnak elő az újfajta fertőzések.

Felül kell például vizsgálni a Magyarországon tartósan letelepedők és munkát vállalók egészségügyi vizsgálatára vonatkozó idegenrendészeti intézkedéseket - vélekedett Kovács Gábor, aki fontosnak nevezte azt is, hogy az embereknek menjenek el tüdőszűrésre.

Magyarországon tavaly kétezer új TBC-s beteget észleltek, amely a nyugat-európai országok adataihoz közelít. Ha viszont emelkedik a TBC-betegek száma, és meghaladja a 100 ezer lakosra vetített 25 esetet egy adott területet, akkor ott az ÁNTSZ kötelezően elrendeli a tüdőszűrést - fűzte hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×