eur:
395.28
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Hegyi Gyula: '56 forradalom volt

1956-ban forradalom volt, történelmietlen lenne ennek az ellenkezőjét állítani - szögezte le az InfoRádiónak adott interjújában Hegyi Gyula. A szocialista európai parlamenti képviselő kijelentette: a Guardian brit lapban megjelent cikkében arra akart rámutatni, hogy más volt a mozgatórugója az 50 évvel ezelőtti eseményeknek és más a mostani, október 23-i zavargásoknak.

Hegyi Gyula azt mondta: meglepte, hogy csak most figyeltek fel Magyarországon egy héttel ezelőtti cikkére, ugyanakkor szavait félremagyarázták.

Kiemelte, hogy egyes értelmezésekkel ellentétben nem állítja, sőt, történelmietlennek tartja, hogy ne lett volna forradalom 1956.

Annyit írok, hogy vannak Magyarországon emberek, akik nem forradalomnak, hanem felkelésnek látják '56-ot - mondta Hegyi Gyula, aki hozzátette: az pedig végképp nem felel meg a valóságnak, hogy ő a szélsőjobboldali megmozdulásokkal hozná összefüggésbe az ötven évvel ezelőtti eseményeket.

Az MSZP európai parlamenti képviselője az InfoRádióban megjegyezte, hogy 95 százalékban egyetért Dr. Mark Pittaway, az Open University történészének cikkével, aki az ő írására reagált a Guardian című lapban.

Hegyi Gyula szerint a történész ellentétbe akarta állítani az 1956-os és a mostani eseményeket. Sajnálja ugyanakkor, hogy hamis színben tüntették fel gondolatait.

Hozzátette, hogy a nemzetközi sajtó gyakorlatának megfelelően felváltva használta a "felkelés" és a "forradalom" szavakat.

"Nem ítélkezni akartam '56-ról" - mondta Hegyi Gyula, aki megjegyzete, hogy akkor volt egy elenyészően kis szélsőjobboldali csoport, amely a nemes forradalmat alantas célokra használta fel.

"Ezek szellemi utódai voltak, akik most megjelentek az utcákon" - zárta szavait a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarország–Spanyolország 7-10

Férfi vízilabda élőben
Magyarország–Spanyolország 7-10

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játssza második csoportmérkőzését a párizsi olimpián. A mi hatosunkban két mérkőzést már lejátszottak kedden, az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×