eur:
395.26
usd:
365.54
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Ezermilliárdok vándorolnak egyetlen táskában - képgaléria

Veres János pénzügyminiszter átnyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének. A büdzsé parlamenti vitája várhatóan két hét múlva kezdődhet meg. A vastag dokumentum a hagyományos vízibivalybőr-táskában tette meg a Pénzügyminisztérium és a Parlament közötti utat.

A pénzügyminiszter közölte: az államháztartás jövő évi pénzforgalmi hiánya a 2007. évi költségvetési tervezet szerint 1753,2 milliárd forint, a GDP 6,9 százaléka, az uniós eredményszemléletű számításban 6,8 százaléka.

A tervezetet Veres János az egyensúly, a felzárkózás és a felelősség költségvetéseként jellemezte. A büdzsé nem konszolidált bruttó bevételei 14 406,1 milliárd forintot, kiadásai 16 159,3 milliárd forintot tesznek ki.

A központi költségvetés deficitje 1.653 milliárd forint, a tb-alapok hiánya 32,2 milliárd, a helyi önkormányzatok tervezett hiánya 84 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok többlete 16 milliárd forint a tervezet szerint.

A költségvetés négy jogcímen összesen 221 milliárd forint tartalékot képez.

Az Állami Számvevőszéknek két hete van a tervezet véleményezésére, ezután kezdődhet a parlamenti vita, a végszavazásra karácsony után keríthet sort az Országgyűlés.

Veres János nem számol azzal, hogy felpuhul a költségvetés, mert "az ország ezt nem engedheti meg magának".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×